'PRAVEDNA GRANICA ZA SURADNJU NARODA

Slovenski biskupi pozvali na referendum o arbitraži

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 25.05.2010 19:50
  • Objavljeno 25.05.2010 u 19:48
schengen granica slovenija

schengen granica slovenija

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Bruno Konjević

Komisija Iustitia et pax Slovenske biskupske konferencije u utorak je u izjavi za javnost, koju je potpisao njezin predsjednik ljubljanski nadbiskup Anton Stres, pozvala slovenske građane da se odazovu na referendum o arbitražnom sporazumu s Hrvatskom

Komisija poziva građane da odgovorno i na temelju vlastite prosudbe glasuju o pitanju koje su, kako se navodi, trebali riješiti političari. U Sloveniji će se 6. lipnja održati referendum sa zakonskom snagom na kojemu će birači odgovarati na pitanje jesu li za ili protiv toga da arbitražni sporazum s Hrvatskom, koji je slovenski parlament već potvrdio, postane valjan.


'Mogli bismo se upitati ne bi li bilo bolje da su političari preuzeli odgovornost koja im je bila povjerena na izborima i odlučili u parlamentu. Sada, kad je to prepušteno odluci građana na referendumu, građani moraju na sebe preuzeti tu odgovornost. Na referendumu moramo sudjelovati i glasovati odgovorno', navodi se u izjavi.

Komisija poziva slovenske medije da u predstavljanju argumenata pobornika i protivnika sporazuma pokažu nepristranost. 'Riječ je o nacionalnim interesima koji su previše važni da bi ih itko mogao podrediti svojim političkim probitcima. Birače pozivamo da o referendumskom pitanju oblikuju vlastito mišljenje koje će biti utemeljeno i razumno', poručuju biskupi.

'Samo pravedna granica može osigurati trajan suživot u miru i suradnju dvaju naroda', navodi se u izjavi, u kojoj se članovi komisije zauzimaju i za očuvanje stoljetnog dobrosusjedstva i poštovanja između Hrvata i Slovenaca.

Komisija također upozorava 'na činjenicu da je za Republiku Sloveniju izlaz na otvoreno more od vitalnoga značenja i da bi ga Slovenija mogla izgubiti, a za Republiku Hrvatsku takve opasnosti nema'.

'U svom nastojanju za miran suživot i prijateljstvo između dvaju naroda svjesni smo da se i mir i prijateljstvo mogu sačuvati samo ako granica koju tek treba odrediti bude pravedna i ako se zbog nje ni jedan ni drugi narod ne bude osjećao izigranim', navodi se u izjavi.

Član komisije Ivan Kukar izjavio je da nisu točni navodi slovenskih medija da je Katolička crkva u Sloveniji poduprla arbitražni sporazum. Kako je objasnio, Katolička crkva u Sloveniji suzdržana je u izražavanju političkih stajališta i nije sigurna da će taj sporazum donijeti pravedno rješenje graničnog pitanja.

Kukar je zanijekao i navode slovenskih medija da je papa Benedikt XVI. pozdravio arbitražni sporazum. Rekao je da je riječ o načelnoj potpori Vatikana rješenju graničnog pitanja dogovorom dviju država.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi