GORE OD ŠPANJOLSKIH

Slovenske banke pred propašću

20.06.2012 u 12:21

Bionic
Reading

Španjolske banke nalaze se pred propašću zbog 8,7 posto loših kredita na čije vraćanje više ne mogu računati. Slovenske banke su tu kritičnu granicu odavno prešle; imaju 12 posto loših kredita

Pored toga je Nova Ljubljanska banka (NLB), od koje ovisi trećina slovenskog gospodarstva, ponovo pred nužnom dokapitalizacijom. Naime, vlasnica NLB je još uvijek slovenska država, a od 1996. godine je ova banka već dokapitalizirana sa 1,3 milijarde eura. Prošle godine je slovenska država većinom sama NLB dokapitalizirana s još 250 milijuna eura, a sada slovenski ministar financija, Janez Šušterčič kaže da bi NLB morala dobiti još barem 400-500 milijuna eura, ali bi morala dobiti i mnogo više novca da bi ponovo mogla početi normalno poslovati, piše B92.

Trenutačno je u tijeku jedan od najdetaljnijih pregleda ove banke, a guverner Banke Slovenije Marko Kranjec se nada da će dogovor o dokapitalizaciji NLB biti pravovremeno postignut, čime bi ova banka poboljšala svoje bonitete i mogla se nadati da će na međunarodnim tržištima ponovo moći jeftinije zaduživati. Ostaje pitanje gdje će Slovenija naći investitore zainteresirane da ulože toliki novac u NLB, posebno kada država još uvijek ne pokazuje jasnu namjeru da banku konačno proda.

S druge strane je pitanje hoće li Slovenija uspeti ponovo uvjeriti Europsku komisiju da joj dozvoli ponovnu dokapitalizaciju ove banke i to ne tretira kao inače u EU zabranjenu pomoć državnim poduzećima, odnosno bankama.

Istovremeno, guverner Banke Slovenije, Mirko Kranjec smatra da ako bi ponovo sama država sudjelovala u dokapitalizaciji NLB, to ne bi ugrozilo slovenski financijski sustav.