KAŽE PAHOR

'Sloveniji prijeti izolacija ako odbije arbitražu'

13.05.2010 u 20:29

Bionic
Reading

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor rekao je u četvrtak da će Slovenija biti neshvaćena i izolirana ako arbitražni sporazum s Hrvatskom ne doživi potvrdu na referendumu 6. lipnja

'Ako sporazum na referendumu bude odbačen, neće biti odbačeno samo rješenje graničnog spora s Hrvatskom. Doći će do opasnosti da incidenti počnu prerastati u sukobe, a sukobi ugroze sigurnost. Uz to, Slovenija bi se našla izolirana i neshvaećena u međunarodnoj politici, a to nam ne treba', rekao je Pahor novinarima nakon sjednice vlade.

Pahor je posebno naglasio da bi negativni ishod referenduma mogao u Sloveniji opet dovesti do zahtjeva da se blokira hrvatski ulazak u EU. Istaknuo je da se zato na referendumu ne odlučuje samo o arbitražnom sporazumu nego i o 'legitimnosti jedne politike', te građane ponovo pozvao da podrže sporazum koji je po njegovu mišljenju u slovenskom nacionalnom interesu i omogućava uspostavu prijateljskih odnosa s Hrvatskom, stabilizaciju regije i razvoj gospodarskih odnosa.

'Na referendumu će se odlučivati i o tome koja će politika dobiti legitimnost', rekao je Pahor. Slovenska vlada poziva Slovence da glasuju za sporazum koji je u parlamentu već ratificiran, dok oporba tvrdi da je sporazum za Sloveniju štetan i da joj neće donijeti teritorijalni izlaz na otvoreno more.

Zato oporba tvrdi da vlada manipulira takvim tumačenjem arbitražnog sporazuma, poziva na njegovo odbacivanje i obnovu bilateralnih pregovora s Hrvatskom, prije nego što se Hrvatska uključi u EU.

Tuerk: kampanja o arbitraži previše je emocionalna

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk izjavio je u četvrtak da je kampanja uoči referenduma u Sloveniji o arbitražnom sporazumu s Hrvatskom previše emocionalna te da protivnici sporazuma šire neopravdane strahove kako će Slovenija ostati bez statusa pomorske države.

'Kampanja je vrlo emocionalna, a to nije dobro. Treba se vratiti argumentiranoj raspravi i realnosti', rekao je Tuerk na konferenciji za novinare. Time se osvrnuo na tvrdnje nekih slovenskih intelektualaca koji tvrde da će arbitražom biti potvrđena 'hrvatska okupacija' spornih područja koja po njihovim tvrdnjama nesporno pripadaju Sloveniji.

'Tako emocionalne izjave i pretjerivanja nisu korisne, raspravu treba vratiti k stvarnoj argumentaciji i realnosti', rekao je Tuerk.