PREDIZBORNA TEMA

Slovenija želi ispitati financije za kupnju Mercatora

03.07.2014 u 22:05

Bionic
Reading

Slovenska vlada u četvrtak je prihvatila zaključak kojim je Slovenskom državnom holdingu (SDH), fondu koji upravlja državnom imovinom, dala naputak da ispita financijsku konstrukciju kojom je koncern Agrokor preuzeo Mercator

U kratkom priopćenju nakon redovne sjednice vlade navodi se samo da SDH treba 'provjeriti oblik investicije Agrokora u Mercator', te sukladnost te investicije s obvezama koje je Agrokor prethodno dao tijekom pregovora, odnosno postupka prodaje većinskog udjela u najvećem slovenskom trgovačkom lancu.

Kako je navela Slovenska tiskovna agencija STA, u Sloveniji je pred izbore za novi parlament koji se održavaju 13. srpnja pitanje privatizacije državnih tvrtki, ali i Mercatora koji je privatna kompanija s jakim utjecajem države, postalo istaknutom predizbornom temom. Na račun prodaje Mercatora hrvatskom kupcu političke stranke iznosile su brojne izraze zabrinutosti, vezane na moguća otpuštanja zaposlenih nakon spajanja Mercatora i Konzuma, buduću suradnju Mercatora s dobavljačima, ali i na financijsku konstrukciju kojom je Agrokor osigurao novac za prodajni konzorcij.

Pri tome su se iznosila mišljenja da nije jako zadužen samo Mercator nego i koncern Agrokor koji ga je preuzeo, te da bi to u budućnosti moglo poljuljati financijsku stabilnost tvrtke.

I neki članovi vlade u odlasku premijerke Alenke Bratušek su navodili da je Agrokor sredstva za preuzimanje osigurao u operacijama koje su 'financijski vrlo riskantne' jer je do kredita došao uz visoke kamate.