SVJETSKE AGENCIJE:

Slovenija zaustavila Hrvatsku na putu za EU

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 18.12.2008 08:13
  • Objavljeno 17.12.2008 u 20:39
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Ako se slovenska blokada ubrzo ne riješi, planirani dovršetak pregovora s RH do 2010. bit će ozbiljno uzdrman, a rješenje će se tražiti na višoj političkoj razini, primjerice na sastanku šefova diplomacije EU-a, ocijenio je europski diplomatski izvor

Diplomatski izvor ističe da bi bilo "ravno čudu" kada bi se do petka pronašlo rješenje. Iako je, kako ističe izvor, "Slovenija od samog početka izolirana unutar EU-a" u pogledu hrvatskih pregovora, pravila o konsenzusu koja vrijede za pitanja proširenja svakoj članici omogućava da stavi veto.

Iz čeških izvora se doznaje da je Prag, koji od 1. siječnja preuzima predsjedništvo EU-a, spreman sazvati novu Međuvladinu konferenciju u pristupanju vrlo brzo kako bi se nadoknadio zaostatak u slučaju da dvije zemlje nađu rješenje za bilateralni spor.

Europskoj uniji je neprihvatljivo što Slovenija koristi položaj članice da nametne svoje rješenje za razgraničenje na kopnu i moru jer bi se time unio presedan da se bilateralna pitanja rješavaju unutar pristupnih pregovora, što je osobito važno s obzirom na činjenicu da na proširenje čekaju i druge zemlje bivše Jugoslavije, koje međusobno također imaju neriješenih graničnih pitanja, a osim toga između današnjih članica postoji nekoliko otvorenih pitanja u pogledu granica, rekao je za Hinu izvor iz Europske komisije.

Austrijska novinska agencija APA u srijedu je kao vijest dana u nekoliko verzija objavila kako su propali napori Francuske, koja predsjeda EU-om, da se riješi prijepor između Slovenije i pristupnog kandidata Hrvatske.

Agencija je prenijela najavu predsjednika slovenske Vlade Boruta Pahora, objavljenu na slovenskoj televiziji, da će Slovenija u petak na pristupnoj konferenciji o Hrvatskoj uložiti veto na jedanaest pristupnih poglavlja. Cilj da Hrvatska u skladu s planovima 2009. zaključi pristupne pregovore s EU-om time postaje vrlo dalek, piše APA.

Austrijska agencija izvijestila je i o "srdžbi i nerazumijevanju" što su ih slovenski zahtjevi izazvali u Hrvatskoj. Većina promatrača u Hrvatskoj sad smatra da Hrvatska neće završiti pregovore u skladu s planovima do kraja 2009. te da neće 2011. pristupiti Uniji. Brojni su vodeći političari, piše APA, upozorili na "razorne" posljedice slovenskog veta na bilateralne odnose Zagreba i Ljubljane.

Agencija AP izvješćuje o slovenskom vetu koji "učinkovito zaustavlja hrvatski put u članstvo EU". AP kao razloge za hrvatsko-slovenski spor navodi crtu razgraničenja na moru, četiri sela i jedan brežuljak.

Slovenija je samostalno zamrznula pokušaj Hrvatske da uđe u Europsku uniju, a granični spor koji datira još iz Titove Jugoslavije postao je najnovija prepreka na putu do proširenja EU, izvjestila je u četvrtak američka novinska agencija Bloomberg.

"Slovenija, jedina bivša jugoslavenska republika koja je u EU, optužuje Hrvatsku da polaže pravo na nepravedan dio Jadranskog mora ispred obale slovenskog grada Pirana, priječeći slovenskim brodovima izravnu rutu do međunarodnih voda", pojašnjava Bloomberg.

Naoružan s pravom veta na širenje EU, slovenski premijer Borut Pahor izjavio je da će Slovenija blokirati 11 od 15 pregovaračkih poglavlja Hrvatske s EU, o kojima će se odlučivati na sastanku u Bruxellesu 19. prosinca.

Granična kontroverza datira iz vremena kada su Slovenija i Hrvatska bile dio jugoslavenska federacije pod Josipom Brozom Titom, koji je vladao od 1945. to 1980., dodaje Bloomberg.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi