NAKNADA ZA POMOĆ TIJEKOM RATA

Slovenija zadržala bosanskohercegovački helikopter

06.04.2009 u 10:43

Bionic
Reading

Samo nekoliko mjeseci prije početka rata 1992. godine, tadašnje Ministarstvo unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine kupilo je za 420.000 dolara helikopter MI 24

Međutim, helikopter nikada nije stigao u BiH - zbog rata je ostao u Sloveniji i danas ga koristi slovenska policija!
Službena Ljubljana odbija vratiti Bosni i Hercegovini letjelicu. Prema pisanju portala 24sata.info, helikopter su Slovenci odlučili zadržati za sebe kao kompenzaciju za financijsku pomoć koju su Bosni i Hercegovini pružali tijekom rata te za lijekove koje su za to vrijeme isporučili zemlji razdiranoj ratom.

I u Srbiji se nalaze dva helikoptera čiji je vlasnik prijeratni MUP RBiH, a iz Beograda su javili da su navodno voljni vratiti ih, ali ne znaju kome budući da MUP BiH ne postoji. Ne treba zaboraviti da je Federacija BiH svojevremeno kupila pet helikoptera i svi se navodno još uvijek nalaze u Turskoj.

Zašto i kako, nema službenog objašnjenja. Iz kabineta Nebojše Radmanovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, prekjučer je objavljeno da pitanje helikoptera koji je u Sloveniji treba biti riješeno dogovorom između država. Naglašeno je da tek treba vidjeti hoće li svi bosanskohercegovački helikopteri koji se nalaze u drugim zemljama biti tretirani kao sukcesivna masa, a 'budući da se radi o kompleksnom problemu, treba ispitati sve detalje'.

'Moguće je da će cijeli taj slučaj ostati otvoren dok se ne riješi pitanje državne i entitetske imovine', priopćeno je iz Radmanovićevog kabineta.