VELEPOSLANIK VOLK

'Slovenija vjerovala kako je problem riješen 2010. godine'

12.02.2013 u 09:43

Bionic
Reading

Slovenski veleposlanik u Hrvatskoj Vojko Volk izjavio je da je Ljubljanska banka jedino otvoreno pitanje koje Slovenija ima s Hrvatskom, te da očekuje da će ono biti riješeno pred ulazak Hrvatske u EU.

'Slovenija s Hrvatskom ima samo jedno otvoreno pitanje, Ljubljansku banku, a između Hrvatske i Srbije je otvorenih pitanja više od dvadeset, uključujući granično. Ako mi ne riješimo taj jedini problem, ne mogu zamisliti kako će to ići između Hrvatske i Srbije', rekao je Vojko Volk u razgovoru za ljubljanski dnevni list 'Dnevnik' koji je objavljen u ponedjeljak. Volk je ustvrdio da je Slovenija vjerovala kako je problem Ljubljanske banke riješen 2010. godine, kad je Slovenija podržala završetak hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom, te da sada za rješenje tog pitanja, koje je u međuvremenu postalo 'objektivan problem', nema mnogo vremena.

'Do sada smo pokušali sve osim rješenja, sada je vrijeme za rješenje', rekao je Volk, dodavši kako vjeruje da će doći do dogovora o pitanju kojim Slovenija uvjetuje ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om. Govoreći o perspektivi hrvatskog članstva u EU-u Volk je, pozivajući se na slovensko iskustvo, ocijenio da će ono Hrvatskoj donijeti koristi.

'Prvu godinu ili dvije članstvo donosi povećan gospodarski rast. Hrvatska je sada u razdoblju optimizma, a od nje same ovisno je koliko će se tog optimizma pretočiti u konkretne koristi nakon ulaska u Europsku uniju', rekao je slovenski veleposlanik u Hrvatskoj Vojko Volk u razgovoru za ljubljanski 'Dnevnik'.