boško picula analizira

Susjedi nas ucjenjuju, a predsjednica blaga: Kakvu diplomatsku igru igra?

13.09.2017 u 14:00

Bionic
Reading

Nakon što nam je Slovenija uskratila potporu za ulazak u OECD, istu je stvar napravila i Mađarska. Ipak, s jučerašnjih susreta predsjednice Kolinde Grabar Kitarović s najvišim mađarskim dužnosnicima dolaze isključivo pomirljive note i priče o dobrim odnosima s tom zemljom. Je li se predsjednica trebala oštrije postaviti prema zemlji koja gotovo ucjenjuje Hrvatsku? Politički analitičar Boško Picula smatra da je odigrala dobru diplomatsku kartu jer je riječ o preozbiljnom vanjskopolitičkom problemu s Mađarskom, oko kojeg ne treba produbljivati sukobe

Grabar Kitarović je nakon sastanka s premijerom Mađarske Viktorom Orbanom našla opravdanje za mađarski izostanak potpore hrvatskom ulasku u OECD, tvrdeći da nas Mađarska ne ucjenjuje, iako je ranije kazala kako je neugodno iznenađena mađarskim potezom.

Predsjednica je izjavila da odluka Mađarske nije politička, već ekonomska, te da Mađari štite investicijsku klimu i nezadovoljni su hrvatskim postupanjem u slučaju Ina - MOL.

S druge strane Mađarska je potporu uskratila i Rumunjskoj, i to zbog puno 'benignije' stvari, isključivo političke. Riječ je o zatvaranju katoličke škole u Targu Muresu, koju pohađaju uglavnom mađarska djeca.

Picula: Nemamo previše izbora

Stoga se postavlja pitanje treba li vanjsku politiku, kada smo očito ucijenjeni s dvije strane, slovenske i mađarske, voditi u ovako pomirljivu tonu. Picula kaže da treba jer nemamo previše izbora.

'Istaknuo bih da imamo ozbiljan vanjskopolitički problem s Mađarskom, no predsjednica je svjesna toga da u takvim konstelacijama mora krajnje pomirljivo i diplomatski komunicirati jer Hrvatska nema prednost', kaže. Ističe da su i Slovenija i Mađarska članice OECD-a i 'veto igrači'.

Stoga ne treba čuditi, napominje, to da komunikacija ide u krajnje pomirljivom smjeru. 'Bilo kakvo zaoštravanje na verbalnoj razini ključnih osoba koje vode vanjsku politiku ne bi vodilo nikamo', jasan je Picula.

Smatra da se ne treba svađati, ali i da ne treba pristati na ucjene ako su argumenti na vašoj strani, kao što je to u slučaju arbitraže sa Slovenijom.

Što se tiče Mađarske te situacije oko Ine, dok se to pravno ne riješi, ne treba prihvatiti ucjene', smatra Picula i zaključuje: 'Ako smo bili dosad izvan OECD-a, možemo pričekati još neko vrijeme jer su ovo prevažna hrvatska nacionalna pitanja.'

Poručuje pritom državnom vrhu da pod hitno nađe konkretne i moćne vanjskopolitičke saveznike te da tako pokuša riješiti problem.

  • +106
Sva lica Kolinde Grabar Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL