SVAĐA OKO VINA

Slovenci će tužiti Europsku komisiju jer je stala na stranu Hrvatske

21.07.2017 u 17:53

Bionic
Reading

Slovenska vlada u petak je na dopisnoj sjednici donijela odluku da tuži Europsku komisiju zbog toga jer je ona delegiranim aktom dopustila da se na području EU-a prodaje istarski teran pod nazivom "Hrvatska Istra - teran".

Od suda Europske unije u Luksemburgu Slovenija će tražiti da spomenuti akt poništi, prenijeli su izvori bliski slovenskom ministru za poljoprivredu Dejanu Židanu.

Slovenija je pred ulazak u Europsku uniju registrirala svoj kraški teran kao nacionalni brend i proizvod sa zaštićenim podrijetlom i tvrdi da se to vino izvorno može proizvoditi samo u Sloveniji, na području Krasa koje navodno ima specifičnuu mikroklimu i tlo.

Židan je početkom tjedna izjavio, najavljujući tužbu protiv Europske komisije, da je Slovenija za nju osigurala ekspertna mišljenja poznatih europskih stručnjaka, te da je Europska komisija stala na stranu Hrvatske u "vinskom sporu" koji traje već nekoliko godina.

"Europska komisija je delegiranim aktom legalizirala nezakonito označavanje proizvoda, ne samo ubuduće nego i za proteklo razdoblje, a na taj način ona legalizira kršenje pravne stečevine EU-a", kazao je Židan.