ZA SANACIJU BANAKA

Slovenija se zadužuje za 3 milijarde eura

21.01.2014 u 10:58

Bionic
Reading

Slovenski ministar financija Uroš Čufer u utorak je počeo s višednevnom turnejom u sklopu pripreme za izdavanje nove državne obveznice kojom bi se Slovenija još ovog mjeseca zadužila za 3 milijarde eura

Glavni razlog novog zaduživanja je sanacija slovenskih banaka, te pad kamatnih stopa na slovenski dug, koji je dosegnuo 75 posto BDP-a. Zahtijevane kamate na slovenski dug na sekundarnom tržištu, naime, padaju nakon nedavne objave stanja loših kredita u bankama.

Iako nije isključeno niti zaduživanje u eurima s nižom kamatnom stopom, vjerojatnije je, po neslužbenim informacijama, izdavanje nove obveznice u američkim dolarima, jer je na američkom tržištu trenutačno raspoloživo više investicijskog kapitala.

Čufer će sa suradnicima u sklopu 'road showa' danas i idućih dana potencijalnim financijskim investitorima predstaviti namjere o izdavanju obveznice i prikupljati ponude u New Yorku, San Franciscu, Los Angelesu, Bostonu i Londonu. Neslužbeno se procjenjuje da bi zaduživanje trebalo biti obavljeno još ovoga mjeseca.

Kamate na slovenske 10-godišnje državne obveznicenominirane u eurima na sekundarnom tržištu trenutno iznose 4,5 posto, a u dolarima 5,2 posto

Razmišlja se i o mogućem izdavanju obveznice s dužim, 30-godišnjim dospjećem, uz nešto višu kamatu. Slovensko ministarstvo financija prošlog je tjedna objavilo da će izdavanje obveznice biti ovisno od stanja na tržištu.

Slovenija je lani izdala obveznice u eurima u visini 1,5 milijardi eura, te u dolarima ukupno gotovo 6 milijardi dolara. Najviši opseg zaduživanja ove godine zakonski je ograničen na 4,212 milijardi eura, što je iznos potreban za otplatu glavnice na dospjele kredite u ovoj i idućoj godini.