POST-REHN SCENARIJ

Slovenija računa na francuski prijedlog

14.05.2009 u 22:57

Bionic
Reading

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk izjavio je u četvrtak da Hrvatska mora 'ozbiljno shvatiti' slovenske dopune Rehnova prijedloga o arbitraži, jer europski povjerenik za proširenje dvjema državama nije predložio konačan dokument koji se ne bi mogao mijenjati

LJUBLJANA - 'Želio bih da u Hrvatskoj doista počnu slušati slovenska stajališta. Ne postoji formula 'uzmi ili ostavi'. To je izmišljeno. Riječ je o prijedlogu na koji Slovenija ima dopune koje se moraju shvatiti ozbiljno želi li se napredak', rekao je Tuerk za televizijsku postaju POP-TV. Time je reagirao na tvrdnje najviših hrvatskih dužnosnika kako je riječ o zadnjem kompromisnom Rehnovu prijedlogu na koji nisu moguće dopune te njihove pozive Sloveniji da deblokira hrvatske pristupne pregovore.

'Slovenija ima dopune koje se moraju shvatiti ozbiljno, a to će morati učiniti i Hrvatska želi li napredovati', rekao je slovenski predsjednik.

Slovenska vlada u četvrtak je prihvatila dopune Rehnova prijedloga o arbitraži, a premijer Borut Pahor rekao je na konferenciji za novinare kako je granica jedan od ključnih elemenata državnosti, pa je zato dopunama Rehnova prijedloga njegova vlada donijela suverenu odluku jer želi biti posve sigurna u načela međunarodnog prava i 'druga načela' koja bi se primijenila u tom postupku.

Slovenija želi riješiti granični prijepor s Hrvatskom, 'ali ne pod svaku cijenu', a kad bi Rehnov odgovor na slovenske dopune bio negativan, Hrvatska bi 'morala razmisliti o tome kako povući prijeporne dokumente' iz pristupne dokumentacije koji se odnose na granični prijepor, upozorio je Pahor na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade. Ponovno je ustvrdio da je za blokadu odgovorna Hrvatska jer je u Bruxelles poslala "prijepornu dokumentaciju" o granici.

Slovenska komercijalna televizijska postaja POP-TV u četvrtak je objavila vijest da Slovenija, ne uspije li Rehnov prijedlog, računa na navodni francuski prijedlog 'koji je već dugo na stolu'. Po tome bi se prijedlogu o prijeporu na kopnenom dijelu granice s Hrvatskom odlučivalo pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), a o granici na moru odlučivalo bi se arbitražom.