KRŠKO 2

Slovenija podiže drugi blok nuklearke

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 21.11.2009 16:54
  • Objavljeno 21.11.2009 u 16:45
Nuklearna elektrana Krško

Nuklearna elektrana Krško

Izvor: tportal.hr / Autor: Arhiva

Slovenski ministar gospodarstva Matej Lahovnik izjavio je u petak da podupire gradnju drugog bloka nuklearne elektrane u Krškom i da će Pahorova vlada taj projekt uključiti u nacionalni energetski plan o kojemu će iduće godine odlučivati parlament

'Podupirem gradnju drugog bloka nuklearke jer je ta energetska mogućnost za Sloveniju vrlo privlačna i potrebna', rekao je Lahovnik na konferenciji za novinare na kojoj je govorio o djelovanju svog ministarstva nakon godinu dana rada vlade.

Drugi nuklearni blok snage između 1000 i 1600 megavata, po Lahovnikovim riječima, mogao bi biti sagrađen između 2020. i 2025., stajao bi 3,5 do 5 milijarda eura, a njezin životni vijek bio bi 60 godina i mogla bi rabiti reciklirano nuklearno gorivo.

Lahovnik je rekao da se zauzima za ubrzanje postupaka dobivanja dozvola i studija za drugu nuklearku koja bi se nalazila uza sadašnju nuklearku Krško te da to, s obzirom na visinu ulaganja, mora biti projekt koji će biti poduprt na državnoj razini.

Gradnju drugoga nuklearnog bloka u Krškom u državni program uvrstila je prijašnja vlada, pošto je zbog energetske politike u EU-u ta mogućnost opet postala privlačnijom i nekim drugim europskim državama jer treba smanjivati emisije koje uzrokuju fosilna goriva.

Na kritike predstavnika prijašnje vlade zbog navodna zanemarivanja gradnje druge nuklearke zbog poticanja gradnje novog bloka termoelektrane Šoštanj, odnosno stajališta da pripreme za gradnju nove nuklearke Krško kasne jer Slovenija ne može financirati dva tako velika energetska projekta, Pahor je u svibnju izjavio da i druga nuklearka ostaje u dugoročnim planovima. Ona je uključena u nacionalni energetski program koji bi sljedeće godine trebao donijeti parlament, objasnio je.

Nuklearka u Krškom, koja je u vlasništvu Slovenije i Hrvatske, građena je u vrijeme bivše Jugoslavije s američkom tvrtkom Westinghouse.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi