REAKCIJA NA HRVATSKI POTEZ

Slovenija objavila svoju izjavu uz arbitražni sporazum

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 21.11.2009 11:02
  • Objavljeno 21.11.2009 u 10:48
arbitražni sporazum Jadranka Kosor, Fredrik Reinfeldt i Borut Pahor

arbitražni sporazum Jadranka Kosor, Fredrik Reinfeldt i Borut Pahor

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Joze Suhadolnik / DELO

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je kasno sinoć na svojim web-stranicama tekst jednostrane izjave uz arbitražni sporazum dviju vlada koji su 4. ovog mjeseca u Stockholmu potpisali premijerka Jadranka Kosor i premijer Borut Pahor.

U tekstu koji je dostavljen i hrvatskom veleposlanstvu u Sloveniji naglašava se da Slovenija time odgovara na hrvatsku jednostranu izjavu uz sporazum, nadalje da je Slovenija prilikom raspada bivše Jugoslavije imala 'teritorijalni kontakt s otvorenim morem' i da je zadaća arbitraže da to potvrdi.

'Uz uvažavanje suverenog prava svake države da daje jednostrane izjave i vodeći računa da je Slovenija bila upoznata s namjerom Hrvatske da uz Arbitražni sporazum podnese svoju jednostranu izjavu, Slovenija izjavljuje da se ne slaže s izjavom Hrvatske od 9. studenoga 2009. godine niti s njenim sadržajem', navodi se na početku slovenske jednostrane izjave.

'Republika Slovenija izjavljuje da u skladu s međunarodnim pravom jednostrana izjava dana uz arbitražni sporazum nema učinka na njegov sadržaj i da izjava Hrvatske od 9. studenoga nema učinka na arbitražni postupak', navodi se u nastavku izjave.

'Republika Slovenija izjavljuje da je zadaća arbitražnog suda da odredi teritorijalni kontakt teritorijalnog mora Slovenije s otvorenim morem (dodir Slovenije s otvorenim morem), dakle očuvanje prava Slovenije na dodir s otvorenim morem koji je ona imala na dan osamostaljenja 25. lipnja 1991. godine. Republika Slovenija izjavljuje također da se arbitražni sporazum tumači u skladu s uobičajenim značenjem izraza koji se nalaze u odredbama samog sporazuma', navodi se u izjavi slovenskog ministarstva vanjskih poslova.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi