AKO HRVATSKA ODGODI ULAZAK U EU

Slovenija će strpljivo čekati novu priliku

15.03.2009 u 19:51

Bionic
Reading

Rješenje graničnog pitanja sa Slovenijom uvjet je za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, rekao je u nedjelju za Slovensku televiziju Milan Balažic, državni tajnik u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova. Slovenija će, kako je rekao, inzistirati da se granični spor riješi medijacijom i pred ulazak Hrvatske u EU, ali će 'biti strpljiva' i čekat će 'novu priliku' ako Hrvatska odluči da odgodi svoje članstvo u EU i granično pitanje ostane neriješeno.

"Slovenija ne može dopustiti da njoj vitalno pitanje granice ostane neriješeno. Hrvatska za ulazak u EU mora ispuniti sve uvjete Europske unije, pa i slovenski uvjet - ulazak Hrvatske u EU uvjetovan je rješenjem graničnog pitanja", rekao je Balažic u razgovoru za glavni dnevnik Slovenske televizije.

Slovenska je televizija prenijela izjavu hrvatskog premijera Ive Sanadera, koji je u subotu rekao da ako Europa dopusti da jedna zemlja članica, samo zato što je članica, ucjenjuje drugu zemlju, kao što to danas radi Slovenija, onda europske integracije nemaju nikakve budućnosti.

Komentirajući istup hrvatskog premijera, slovenski državni tajnik Balažic je rekao da Sanaderova izjava ima vanjsku, ali i unutarpolitičku dimenziju jer se u Hrvatskoj približavaju lokalni izbori, a oni su kao što je dodao i jedna vrsta uvoda u skorašnje predsjedničke izbore.

"I prije je Slovenija u Hrvatskoj pred izbore igrala ulogu žrtvenog jarca", rekao je Balažic, zadužen u ministarstvu vanjskih poslova za strateška pitanja.

Slovenski dužnosnik rekao je kako se boji da "oštrija retorika" o Sloveniji sada u Hrvatskoj najavljuje i jačanje antieuropskih snaga, te da je zabrinut što se u zadnjim istupima u Hrvatskoj uz Sloveniju napada i Europska komisija.

Što se tiče diplomatske djelatnosti i eventualnog uspjeha medijacijskog procesa, Balažic je rekao da je to ovisno od Zagreba i da je "loptica na hrvatskoj strani".