ILEGALNE MIGRACIJE

Slovenija će produžiti nadzor granice s Hrvatskom još 20 dana

14.11.2023 u 14:36

Bionic
Reading

Ravnatelj Uprave uniformirane policije Slovenije Marko Gašperlin na tiskovnoj konferenciji u Ljubljani predstavio je trenutno stanje u području ilegalnih migracija i nadzora državne granice te najavio novu uredbu o produženju nadzora granice na još 20 dana

Rekao je kako je policija od 21. listopada, kad je uveden nadzor granice prema Hrvatskoj i Mađarskoj, obradila 438 prekršaja, uglavnom kršenja Zakona o strancima ili Zakona o nadzoru državne granice te utvrdila 54 kaznena djela koja se, kako je rekao, uglavnom odnose na krijumčarenje ljudi, krivotvorene isprave i otkrivena ukradena vozila, prenosi RTVSlo.

Gašperlin je naglasio da su se kolone za graničnu kontrolu na granici formirale nekoliko puta, no čekanje nikad nije bilo duže od pola sata. Od početka 2023. policija je utvrdila čak 52.506 ilegalnih prelazaka državne granice.

'Prednjače državljani Afganistana, Maroka, Pakistana, Bangladeša, Rusije, od tih 52.500, oko 50.000 ih je na granici s Hrvatskom. Nakon umjerenog trenda rasta od siječnja do lipnja, u srpnju smo primijetili veliki porast neovlaštenih prelazaka , kolovoza i rujna, s listopadom, ali situacija se smiruje, razina je i dalje visoka, oko tisuću neovlaštenih prelazaka na tjednoj bazi', rekao je i dodao da je policija ove godine uhvatila 368 krijumčara ljudi. U istom razdoblju prošle godine uhićeno ih je 187.

  • +10
Ponovno uvedene kontrole na granici sa Slovenijom Izvor: Pixsell / Autor: Nik Rovan/PIXSELL/F.A. BOBO

Slovenija je graničnu kontrolu uvela 21. listopada nakon odluke Italije o kontroli na slovenskoj granici, a krajem listopada produžila ju je do 19. studenog. Gašperlin je objasnio da je u pripremi prijedlog produljenja graničnih kontrola s Hrvatskom i Mađarskom za još 20 dana.

Među razlozima odluke o privremenom ponovnom uvođenju graničnih kontrola navela Slovenija je navela prijetnje javnom redu i unutarnjoj sigurnosti u EU, stanje na Bliskom istoku i u Ukrajini te sprječavanje terorizma.