AMERIČKI STRUČNJAK:

'Slovenija će do kraja godine zatražiti pomoć'

04.09.2012 u 19:38

Bionic
Reading

Samo je pitanje vremena kad će Slovenija i formalno morati zatražiti međunarodnu pomoć za financijsku stabilizaciju, ocijenio je utorak u razgovoru za Slovenski radio Egon Zakrajšek, Amerikanac slovenskih korijena i pomoćnik ravnatelja za monetarna pitanja američke središnje banke

'Do kraja ove godine Slovenija će trebati zatražiti pomoć, to je samo pitanje mjeseci do kraja godine', izjavio je Zakrajšek, ocijenivši da slovenska vlada više nema vremena za samostalnu financijsku stabilizaciju i vraćanje povjerenja financijskih tržišta.

Slovenskoj vladi Zakrajšek je preporučio da što prije provede potrebne sanacijske mjere za domaće banke i donese potrebne reforme. U svezi s izjavama ministra financija Janeza Šušteršiča da bi Slovenija sredstva za financiranje umjesto na tržištu euroobveznica, što joj je onemogućeno zbog visokih kamata, ove jeseni mogla potražiti na američkom tržištu vrijednosnica izdavanjem obveznica u visini 1,5 milijardi američkih dolara, Zakrajšek je rekao da bi se zemlja tako osim kreditnom izložila i valutnom riziku.

Zakrajšeka se u Sloveniji tijekom lanjskih izvanrednih parlamentarnih izbora spominjalo kao mogućeg mandatara 'tehničke vlade', no on je i u razgovoru za Slovenski radio istaknuo da rješenje moraju postići izabrani slovenski političari.

'Tehnička vlada bila bi težak udarac za demokratske procese u Sloveniji. To nije čarobna formula za rješenje teškoća. Do razumijevanja problema treba doći na organski način, na domaćoj političkoj pozornici. Ako se to ne dogodi, ni tehnička vlada ne može puno napraviti', rekao je.

Prošlotjedna izjava predsjednika vlade Janeza Janše da Sloveniji već u listopadu prijeti nelikvidnost ako se politika brzo ne ujedini oko potrebnih koraka za financijsku stabilizaciju i reforme, izazvala je nagađanja kako Janša spominje "mogućnost bankrota Slovenije" i da će zemlja očito biti šesta članica eurozone kojoj je potrebna međunarodna pomoć.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani i nekadašnji ministar razvitka Jože Damijan izjavio je kako je ta Janšina neprimjerena i da će dovesti do još većih kamata na slovenske obveznice.

U dramatičnom upozorenju u razgovoru za jedan internetski portal Janša je krajem prošlog tjedna rekao da bi Slovenija već za mjesec dana mogla biti nelikvidna, ako ne uspije dobiti interesente za svoje državne obveznice i da pod sadašnjim uvjetima neće moći dobiti potrebna sredstva niti za iduću godinu kad joj dospijeva oko dvije milijarde eura duga zajedno s kamatama.