podrška palestini

Slovenci zbunjeni: Tko je postavio snježne lijesove pred parlament?

20.01.2024 u 17:37

Bionic
Reading

Dok cijela regija danas uživa na snijegu, pravi snjegoviće i gruda se, nepoznati aktivisti u Ljubljani odlučili su poslati nešto drukčiju poruku

Naime, ispred slovenskog parlamenta danas je osvanulo više desetaka snježnih lijesova koji, prema tumačenju slovenskih medija, predstavljaju palestinske žrtve.

Niz slovenskih nevladinih organizacija već duže vrijeme upozorava na razorne posljedice rata između Izraela i Hamasa, no nitko od njih nije objavio da stoji iza ove akcije.

Tjednik Mladina jučer je objavio peticiju Dosta je koju je do sada potpisalo više od dvije tisuće ljudi. Potpisnici pozivaju vladu premijera Roberta Goloba na prekid diplomatskih kontakata s Izraelom i opoziv slovenskih predstavnika iz Izraela. Traže i da se Slovenija angažira na način da zatraži sankcije na razini Europske unije i pridruži tužbi protiv Izraela na Međunarodnom sudu pravde u Haagu.

  • +5
Snježni lijesovi ispred slovenskog parlamenta, prosvjed protiv rata u Gazi Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kupljenik/F.A. BOBO

Inače, slovenska vlada najavila je prošlog tjedna da će ta država sudjelovati u postupku pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu koji se odnosi na kontroverzne aktivnosti Izraela u Gazi i na Zapadnoj obali, no još nije jasno u kom svojstvu.

Ova objava došla je nekoliko dana nakon što je u razgovoru za CNN slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon zatražila trajni prekid vatre te ustvrdila da Gaza i Zapadna obala pripadaju Palestincima.