ZAOKRET U SUSJEDSTVU

Uključili se u haški proces: Slovenija otvoreno stala na stranu Palestine!

11.01.2024 u 14:17

Bionic
Reading

Slovenska vlada objavila je danas da će ta država sudjelovati u postupku pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu koji se odnosi na kontroverzne aktivnosti Izraela u Gazi i na Zapadnoj obali. Ova odluka dolazi nekoliko dana nakon što je u razgovoru za CNN slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon zatražila trajni prekid vatre te ustvrdila da Gaza i Zapadna obala pripadaju Palestincima

Slovenska politika u odnosu na sukob Izraela i Palestina u neku ruku može se opisati kao sjedenje na dvije stolice. Dok su nakon napada Hamasa u studenom podržali pravo Izraela na samoobranu, ujedno su se priključivali svim međunarodnim inicijativama koje su podržavale palestinsku stranu, iako službena Ljubljana još uvijek ne priznaje Palestinu. Tako je Slovenija, uz Irsku, Belgiju, Luksemburg i Španjolsku, bila jedina članica EU-a koja je podržala egipatsku rezoluciju za primirje u Palestini - sjećate se, Hrvatska je uz veliku buku u javnosti glasala protiv te rezolucije.

No nakon što je Slovenija 2024. postala nestalna članica Vijeća sigurnosti, počinju se ukazivati obrisi otvorenog zaokreta prema podršci Palestini. Prvo je slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon u intervjuu američkoj televiziji CNN dala nekoliko izjava koje su izazvale popriličan bijes Netanyahuove vlade.

Izvor: Društvene mreže / Autor: UN

Rekla je da je svijet pao na testu humanosti i ustvrdila da je vrijeme za trajni prekid vatre te ponovila svoj stav, više puta izrečen i dok je bila europarlamentarka. 'Gaza i Zapadna obala pripadaju Palestincima', rekla je Fajon i pozvala na rješenje s dvije države. Njezine izjave nisu ostale nezapažene u Izraelu, pa je ured Benjamina Netanyahua reagirao na njih, odbacivši optužbe i krivnju za sve civilne žrtve u Gazi te ih pripisavši palestinskom islamističkom pokretu Hamas.

U međuvremenu, stranka Ljevica, ujedno članica vladajuće koalicije, otvoreno je od vlade zatražila da se Slovenija pridruži južnoafričkoj tužbi protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu. Troje zastupnika Ljevice, predvođeni dugogodišnjom gej aktivisticom, spisateljicom i DJ-icom Natašom Sukič, obratilo se vladi predstavkom u kojoj tvrde kako 'elementi opisani u tužbi jasno pokazuju da se u Gazi već događaju genocidna djela'.

Vlada je promptno reagirala na ovaj apel, objavivši na mreži X da je donijela zaključak prema kojemu će Slovenija sudjelovati u postupku pred ICJ-om koji se odnosi na kontroverzne aktivnosti Izraela u Gazi i na Zapadnoj obali, uključujući istočni Jeruzalem. Iako nisu precizirali kako će sudjelovati, prilično je jasno da izražavaju podršku južnoafričkoj tužbi, čime Slovenija postaje prva zemlja EU-a koja je javno objavila da se uključuje u ovaj proces.

Fajon je nakon sjednice vlade pojasnila da on još uvijek nije u fazi u kojoj bi zemlje mogle sudjelovati kao zainteresirane strane jer se Međunarodni sud pravde nije izjasnio je li nadležan za ovaj postupak.

'Slovenija će pratiti proces, ova tužba je zanimljiva. Nadam se da će sud što prije donijeti odluku o ovom slučaju', rekla je. Dodala je da Slovenija podržava sve postupke u vezi s kršenjem konvencije o genocidu, kako u slučaju Ukrajine, tako i Palestine, prenosi RTVSlo.

  • +6
Prosvjed pred veleposlanstvom SAD-a u Ljubljani Izvor: Pixsell / Autor: Ziga Zivulovic jr./F.A. BOBO

U Ljubljani je danas održan i skup pred američkim veleposlanstvom u organizaciji Pokreta za prava Palestinaca. Oni su ispred američkog veleposlanstva ukazali na suodgovornost SAD-a u provođenju, kako su naveli, genocida u Gazi te zatražili da se i SAD zauzme za trenutni prekid izraelskih napada. Veleposlanica Jamie Lee Harpootlian također je upozorena da SAD izraelskim političarima daje nepokolebljivu političku i vojnu potporu, priopćio je pokret.