jedinstven pristup

Španjolska za međunarodno priznanje Palestine unatoč protivljenju Izraela

19.01.2024 u 15:42

Bionic
Reading

Španjolski ministar vanjskih poslova José Manuel Albares rekao je u petak da će Španjolska nastaviti inzistirati na međunarodnom priznanju neovisne Palestine bez obzira što se tome protivi Izrael, koji, po njegovim riječima, širenjem doseljeničkih naselja na palestinskim teritorijima "jasno krši međunarodno pravo"

On je najavio da će takvo rješenje predložiti u ponedjeljak, na sastanku ministara vanjskih poslova EU, i da će tražiti jedinstveni europski pristup, dodavši da se nada da će to stajalište zauzeti i druge europske zemlje.

"Veliki je rizik prelijevanja ovog sukoba na okolne zemlje. Ovaj sukob je već postao apsolutno neizdrživ jer je broj nedužnih palestinskih civila ogroman i to mora odmah prestati. Tražimo stoga trenutni i stalni prekid vatre", izjavio je Albares u petak u intervjuu na španjolskom nacionalnom radio RNE.

Rekao je da je Libanon već krhak zbog učestalih ratova pa da će "biti istinska katastrofa" ako se sukob proširi na tu bliskoistočnu zemlju uz granicu s Izraelom. Dodao je da je u srijedu u Davosu razgovarao s libanonskim premijerom te mu prenio solidarnost Španjolske kako bi "Libanon nastavio živjeti u miru i stabilnosti". Albares upozorava da je rizik prisutan i na drugim mjestima, poput Crvenog mora gdje djeluje hutistički pokret u Jemenu.

Po njegovim riječima, potreban je stalni prekid vatre koji bi doveo do stvaranja stvarne i održive države Palestine. "Ona je neophodna da bi Izrael bio siguran, a Bliski istok stabilan", rekao je Albares.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbija međutim priznati Palestinu.

"Ako se Izrael ne uključi u tu formulu (rješenja sukoba) bit će sve puno kompliciranije, ali ne trebamo zato odustati. Svi znamo što je potrebno Bliskom istoku kako bi bio stabilan, i što je potrebno Izraelu da bi mogao živjeti u miru i sigurnosti. A to je država Palestina", izjavio je Albares.

Španjolski šef diplomacije podsjetio je da je Izrael već bio pristao na takav sporazum u Oslu 1993. Ujedinjeni narodi se također zalažu za rješenje o dvije susjedne države s granicama iz 1967. godine.

Po njegovu mišljenju, stvarna i održiva država Palestina uključuje dva teritorija, Zapadnu obalu i Pojas Gaze, pod samo jednom palestinskom vlašću. "Ti teritoriji bi bili povezani koridorom s izlaskom na more i lukom u Gazi te sa glavnim gradom istočnim Jeruzalemom", rekao je Albares tumačeći španjolski prijedlog rješenja bliskoistočnog sukoba.

Govoreći o žrtvama s obje strane, o 1.200 nedužnih ubijenih izraelskih civila i 24.000 nedužnih palestinskih civila ubijenih u izraelskim napadima na Gazu, Albares je rekao kako "svaka država ima pravo odgovoriti na terorističke napade, ali nema pravo bombardirati bolnice i vjerske ustanove te prostore Ujedinjenih naroda".

Najavljujući sudjelovanje na sastanku ministara vanjskih poslova 27 država Europske unije u ponedjeljak, na kojem će razgovarati o situaciji na Bliskom istoku, Albares, čija je zemlja ovaj mjesec prepustila Belgiji šestomjesečno predsjedanje EU-om, kazao je da "Španjolska daje sve od sebe kako bi EU u ovom sukobu govorila jedinstveno". Također je najavio da će razgovarati s izraelskim i arapskim kolegama.

Španjolska je prije nekoliko mjeseci iznijela ideju o održavanju međunarodne mirovne konferencije s koje bi Palestina i Izrael otišle kao dvije međusobno priznate suverene i susjedne zemlje.

Albares je u petak poručio da Španjolska neće odustati od zahtjeva za neovisnošću Palestine. "Međunarodna zajednica odustaje prebrzo i olako oko toga. Ja, kao ministar vanjskih poslova Španjolske, nikada neću odustati od toga da palestinski narod ima svoju državu te da živi u miru i sigurnosti uz svog susjeda Izrael", zaključio je.