ZABRANJENO ISPLOVLJAVANJE

Slovenci zaplijenili hrvatski brod, posada bez hrane

20.01.2009 u 20:21

Bionic
Reading

Hrvatska posada na brodu Sol Trader, kojemu je 8. siječnja zabranjeno isplovljavanje iz koparske luke zbog dugovanja dvjema tvrtkama iz Kopra, ostala je bez vode i hrane, a zabranjen im je izlazak na kopno, izvijestio je popodne tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske i koordinator ITF-a za Hrvatsku kapetan Predrag Brazzoduro

RIJEKA - Osim dugovanja prema dvjema tvrtkama iz Kopra, zbog kojih je brodu zabranjeno isplovljavanje, vlasnik broda kapetan Igor Govorčin iz Rijeke dužan je posadi plaću za prošla tri mjeseca, ukupno oko 50.000 dolara, kazao je Brazzaduro.

Kapetan Igor Govorčin kazao je oko 19 sati u telefonskom razgovoru za Hinu da je na putu prema Kopru kako bi našao rješenje za nastalu situaciju. Potvrdio je da je informacija o zaustavljanju broda u Kopru točna, ali da su hrana i voda za deveteročlanu posadu osigurani i da će tako biti i ubuduće.

Rekao da je brod zaustavljen zbog duga za gorivo, dodavši da je pomorstvo u krizi i da su vozarine višestruko smanjene.

"Radimo na rješavanju problema i nadamo se da će brod i posada nastaviti posao", istaknuo je Govorčin.

Kapetan Brazzaduro rekao je pak da je posada, kako ga je obavijestio zapovjednik Sol Tradera, posljednji put dobila hranu i vodu 9. siječnja, što je bilo dovoljno za desetak dana.

Po njegovim riječima, lučke vlasti u Kopru ne dozvoljavaju da se pomorci prebace na kopno, što, smatra, pogoduje dvjema tvrtkama vjerovnicima. Kako je objasnio, u slučaju prodaje broda, posada bi u kontaktu s odvjetnikom u Kopru mogla zatražiti zaštitu svojih prava, odnosno prvenstvo naplate tražbina u odnosu na tvrtke, koje su vjerovnici drugog reda.