ANKETA

Slovenci za odlazak Janše i Jankovića

21.01.2013 u 12:27

Bionic
Reading

Velika većina Slovenaca smatra da bi premijer Janez Janša i ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković morali dati ostavke na svoje političke funkcije, a trećina ih se zalaže za prijevremene izbore, pokazala je telefonska anketa na 500 ispitanika koju je u ponedjeljak objavilo ljubljansko 'Delo'

Da bi se Janković trebao povući iz politike smatra 89 posto ispitanika, a da bi isto trebao učiniti Janša smatra njih 86 posto. Za prijevremene izbore se zalaže 33 posto ispitanika, za opstanak sadašnje koalicije s nekim novim predsjednikom vlade 29 posto, a za tehničku vladu 20 posto, pokazalo je ispitivanje.

Aktivnost Protukorupcijske komisije koja je prije dva tjedna objavila izvješće prema kojemu Janša i Janković raspolažu imovinom neobjašnjenog podrijetla podržava 92 ispitanika, a 78 posto ih ocjenjuje da je politika na nalaze te komisije reagirala pogrešno.

Slovenski mediji navode u ponedjeljak da se kraj krizi, nastaloj nakon što su tri stranke najavile odlazak iz Janšine vlade, još ne nazire jer on odbija dati ostavku, ali da bi stvari mogle biti jasnije u srijedu. Tada bi, prema najavama, koalicijsku vladu trebala napustiti Građanska lista (GL), stranka koju vodi predsjednik parlamenta Gregor Virant, a odlazak njenih zastupnika u oporbu značio bi da Jašina vlada ostaje bez parlamentarne većine.

Slične poteze najavljuje i Demokratska stranka umirovljenika (DESUS), koju vodi ministarvanjskih poslova Karl Erjavec, ali vrijeme kad bi se stranka povukla iz vlade još nije određeno.

Predsjednik Slovenske pučke stranke (SLS) Radovan Žerjav izjavio je pak za ljubljanski dnevni list 'Dnevnik' od ponedjeljka da će on kao ministar gospodarstva odstupiti 8. ožujka, nakon što parlament donese zakon o liberalizaciji tržišta rada te da će isto činiti ministar poljoprivrede Franci Bogovič, također član SLS-a, ako premijer Janez Janša u međuvremenu ne dade ostavku. Budu li Janša i Janković ustrajali na svojim mjestima i ako ne dođe do neke nove koalicijske veze, Slovenija ide prema prijevremenim izborima, upozorio je u razgovoru Žerjav, dodavši da bi u slučaju formiranja prijelazne tehničke vlade na njenom čelu trebao biti stručnjak, a nikako aktivni političar.

Bez obzira na rasplet koalicijske i političke krize sadašnji parlament mora nastaviti djelovati, u suprotnom bi se Slovenija našla u 'potpunom kolapsu, onako kako se to dogodilo u Grčkoj', upozorio je Žerjav.

Tjednik 'Reporter', blizak Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS) premijera Janše, navodi u svom najnovijem broju u ponedjeljak da je planirana privatizacija nekih velikih slovenskih tvrtki pravi razlog zašto dolazi do destabilizacije vlade jer se neki protive transparentnoj privatizaciji.

Virantova Građanska lista je među savjetnike ministra za financije Janeza Šušteršiča ubacila lobiste koji se zauzimaju za prodaju državnih udjela u Triglav osiguranju, Novoj Ljubljanskoj banci (NLB), Telekomu Slovenije, Petrolu i nekim drugim kompanijama preko američke investicijske banke Goldman Sachs, čime bi određeni krugovi osigurali 'više od sto milijuna eura provizija', tvrdi tjednik koji lobiste povezuje sa slovenskom ljevicom i krugom oko bivšeg predsjednika države Milana Kučana.

Na nešto slično u subotu je aludirao i premijer Janez Janša, rekavši da se krizom žele zaustaviti reforme koje je poduzela njegova vlada svojim modelom sanacije banaka i objedinjavanja državnog vlasništva u jednistveni holding državne imovine i da vladu žele srušiti oni koji bi htjeli sačuvati 'stare privilegije i monopole' te da će se to uskoro pokazati.