PREHRAMBENI SKANDALI

Slovenci uvjereni kako kupuju zdravu hranu

25.02.2013 u 14:05

Bionic
Reading

Kod dvije trećine Slovenaca afera s nepravilno deklariranim proizvodima od govedine u kojima je pronađeno konjsko meso nije bitno poljuljala povjerenje prema postojećim europskim pravilima koja jamče sigurnost prehrambenih namirnica, pokazala je anketa koju je u ponedjeljak objavilo ljubljansko 'Delo'

U njoj je 66 posto ispitanika navelo da vjeruje politici zdrave hrane kroz sustav praćenja koji jamči slijed njenog podrijetla 'od njive do stola'. S druge strane, 30 posto ispitanika nema povjerenja u sadašnji sustav i drži da bi prehrambeni artikli koji su u prodaji zbog globalizacije trgovačkih putova trebali biti bolje označeni.

Na pitanje koje mjere poduzeti kako bi se sigurnost hrane koja se prodaje povećala, 72 posto ispitanika navelo je da bi je trgovci trebali nabavljati kod domaćih, lokalnih proizvođača. Kao jednu od mjera koje bi poboljšale sigurnost hrane 30 posto ispitanika smatra da bi proizvođači ubuduće dosljedno i u detalje na etiketi trebali navesti sve komponente od kojih je prehrambeni artikal sastavljen.

Slovenska uprava za sigurnost hrane do sada je DNK analizama otkrila dva slučaja smrznute hrane koja su trebala sadržavati samo mljevenu govedinu, ali je u njima nađen i trag konjskog mesa. U jednom slučaju radilo se o lazanjama iz Luksemburga, u drugom o tortelinima iz Liechtensteina, dok kod domaćih artikala nisu nađene nepravilnosti.