TRAŽE POVLAČENJE TUŽBE

Slovenci odgovorili Pusić: Nema kompromisa

07.11.2012 u 19:49

Bionic
Reading

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova poručilo je u srijedu poslije podne da da financijski stručnjaci za pitanje Ljubljanske banke nisu predočili novo kompromisno rješenje, te da Ljubljana i dalje očekuje povlačenje tužbi protiv Ljubljanske banke na hrvatskim sudovima

Slovensko ministarstvo time je reagiralo na izjavu izjavu ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić da su Hrvatska i Slovenija zajedničkim naporima došle do kompromisnog prijedloga za prenesenu štednju hrvatskih građana iz Ljubljanske banke.

'Glede novog kompromisnog rješenja koje bi trebali dati financijski stručnjaci France Arhar i Zdravko Rogić, obavještavamo da od njihova sastanka na Bledu 4. listopada nije bilo novih prijedloga', poručilo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova poslije podne u priopćenju objavljenu na svojim internetskim stranicama.

U priopćenju se ponavlja stajalište Slovenije iz ranijeg pisma slovenskog ministra Karla Erjavca hrvatskoj kolegici, da prije pregovora o pitanju Ljubljanske banke i štediša pred Bankom za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu, čiji bi cilj bio da se nađe 'konačno rješenje', Ljubljana očekuje od hrvatske vlade povlačenje punomoći dane Zagrebačkoj banci i Privrednoj banci Zagreb na temelju kojih one vode tužbe protiv Ljubljanske banke i Nove Ljubljanske banke (NLB) na hrvatskim sudovima.

'Nije moguće voditi pregovore ako se istodobno nastavljaju tužbe o istom predmetu pred hrvatskim sudovima. Takav postupak nije u skladu s načelom dobre vjere niti s prihvaćenim međunarodnopravnim obvezama', tvrdi slovensko ministarstvo vanjskih poslova, te dodaje da Erjavec još nije dobio odgovor na svoje pismo hrvatskoj ministrici u kojemu je iznio takvo očekivanje.

Erjavec vezuje rješenje toga pitanja uz početak postupka ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s EU u slovenskom parlamentu.

On je u utorak rekao da presuda Europskog suda za ljudska prava, kojim je Slovenije proglašena odgovornom za pitanje stare devizne štednje u slučaju štediša iz BiH, rekao da ta presuda nije povezana s pregovorima Slovenije i Hrvatske o štednji hrvatskih građana Ljubljanske banke Zagreb.

Pusić je u srijedu izjavila da su Hrvatska i Slovenija zajedničkim naporima su došle do kompromisnog prijedloga za prenesenu štednju hrvatskih građana iz Ljubljanske banke, a sada je, smatra ona, na dvjema vladama da odluče hoće li taj prijedlog prihvatiti.