ANKETA POKAZALA

Slovenci na odmor uglavnom u Hrvatsku

23.06.2011 u 15:47

Bionic
Reading

Tri četvrtine Slovenaca u ovoj godini namjerava putovati u inozemstvo, a od njih skoro polovica ljetni godišnji odmor namjerava provesti u Hrvatskoj, pokazalo je istraživanje MasterIndex objavljeno u četvrtak

Istraživanje se već treću godinu za redom provodi za potrebe korporacije MasterCard Europe u suradnji s agencijom Mediana. Anketa o načinu plaćanja u inozemstvu i korištenju kreditnih kartica pokazala je da Slovenci za vrijeme boravka u inozemstvu kreditnim karticama uglavnom plaćaju iznose više od 15 eura, dok manje račune podmiruju gotovinom.

Za vrijeme ljetovanja u Hrvatskoj Slovenci kartice koriste manje nego u domovini, pa karticom plate u prosjeku 23 posto ukupno potrošenog iznosa, uglavnom na benzinskim crpkama i u veletrgovinama, ali i pri plaćanju hotelskih računa, pokazalo je istraživanje.

Kod odabira destinacije za godišnji odmor Slovenci najviše računa vode o čistoj prirodi, kvaliteti smještaja i hrani, a petina ih na odmor u Hrvatsku odlazi bez prethodne rezervacije smještaja, pokazalo je istraživanje.

Da će Slovenci i ove sezone unatoč ponešto smanjenim kućnim budžetima ostati vjerni ljetovanju u Hrvatskoj, pokazala je i prošlog tjedna objavljena anketa Slovenske turističke organizacije. Po rezultatima tog istraživanja, čak je 55 posto od 856 ispitanika navelo da će godišnji odmor provesti u Hrvatskoj, 19 posto koristit će domaće turističke kapacitete, a za odmor u prosjeku namjeravaju potrošiti 541 euro po osobi.