riješen ekološki problem

Slovenci deponirali 30 tona radioaktivnog otpada u SAD-u

27.11.2019 u 16:48

Bionic
Reading

Slovensko poduzeće Cinkarna iz Celja, jedan od većih industrijskih onečiščivača u toj zemlji, objavilo je u srijedu da je uspješno riješilo dugogodišnji problem zbrinjavanja radioaktivog materijala koji se stvara u procesu proizvodnje titanijevog dioksida te ga je, uz pomoć slovenske agencije za radioaktivne otpatke i dozvolu američkih vlasti, deponiralo u američkoj državi Idaho.

Poduzeće je u pretežitom, 46-postotnom vlasništvu države i najveći proizvođač titanijevog dioksida (TiO2), spoja koji se kao bijeli pigment upotrebljava u kemijskoj i kozmetičkoj industriji, ali i kao dodatak hrani, što se zadnjih godina dovodi u pitanje zbog mogućih negativnih posljedica za zdravlje.

U procesu proizvodnje titanijevog dioksida nastaje kontaminirani talog, "prirodni radionukleidi", koji se godinama pohranjivao u metalne bačve od 208 litara, a rješenje za trajno rješavanje tog pitanja tražilo se u spaljivanju, trajnom skladištenju, deponiranju ili preradi u tzv. "zeleni beton".

Nijedna opcija nije se pokazala optimalnom pa je 30 tona takvog otpada uspješno zbrinuto u SAD-u, u državi Idaho, za što su osigurane sve potrebne dozvole, objavila je Cinkarna u priopćenju za javnost. Na taj je način, kako navode, riješen ekološki problem za poduzeće i za grad, a na koji su dugo upozoravale i ekološke udruge.

- Uspješno zaključen projekt izvoza radioaktivno kontaminiranih otpadaka imat će pozitivan učinak i na rezultate poslovanja u ovoj godini jer će se smanjiti potreba visokih financijskih rezervacija, a na manjim poreznim troškovima uštedjet će 4 milijuna eura godišnje, navelo je poduzeće u priopćenju za dioničare preko Ljubljanske burze.

  • +3
Performans Zelene akcije zbog poskupljenja odvoza otpada Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Kako piše mariborski list "Večer", Cinkarna je zadnjih godina ostvarivala visoke profite na proizvodnji titanijeva dioksida koji je jako tražen i ostvarivao visoke cijene, te dio njegove proizvodnje preseliti u Srbiju budući da u Celju više nema mjesta za povećanje produkcije. No, od toga se odustalo nakon što su cijene titanijeva dioksida pale u prvom redu zbog američkog embarga na uvoz tog proizvoda iz Kine, koja je najveći svjetski proizvođač, pa je američko tržište kompenzirala izvozom u Europu.

Civilne i druge udruge u Celju, trećem najvećem slovenskom gradu, već godinama upozoravaju na ekološke probleme tog grada vezane na industrijsko onečišćenje koje je trajalo desetljećima, osobito na prostoru stare tvornice Cinkarna, ali i na današnje ispuste u zrak iz kemijske proizvodnje Cinkarne. Jedna od od tih udruga tvrdi da je na području celjske kotline oko 7000 hektara prekomjerno onečišćene zemlje, od čega je 2800 hektara poljoprivrednih površina, te da država i lokalne vlasti presporo rješavaju pitanja povezana s onečišćenjem zraka i zemlje, te ne saniraju situaciju kako bi trebalo.