JAHANJE NA FOSILNIM GORIVIMA

Performans Greenpeacea i Zelene akcije: Darth Vader odveo premijera i Hrvatsku 'na mračnu stranu'

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 22.11.2019 12:09
  • Objavljeno 22.11.2019 u 12:06
Darth Vader i Andrej Plenković

Darth Vader i Andrej Plenković

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Predloženi Nacionalni energetski i klimatski plan Vlade RH otvorit će većinu teritorija Hrvatske, uključujući Jadran, za nova istraživanja nafte i plina te nas osuditi na još najmanje dva desetljeća ovisnosti o fosilnim gorivima, poručili su danas pred Vladom aktivisti Zelene akcije i Greenpeacea. U sklopu performansa upriličili su potpisivanje Plana između premijera Andreja Plenkovića i Darth Vadera, kao predstavnika fosilne industrije, simbolično prikazujući da Plan vodi 'na mračnu stranu', a ne na put brze tranzicije za maksimalno ublažavanje posljedica klimatskih promjena

Povod za akciju je otvoreno javno savjetovanje o Integriranom nacionalnom energetskom i klimatskom planu za razdoblje od 2021. do 2030. godine, dokumentu kojim sve EU članice i potpisnice Pariškog sporazuma moraju predstaviti svoj desetogodišnji plan smanjenja emisija te konkretne mjere protiv klimatskih promjena, priopćili su Greenpeace i Zelena akcija.

'Ovim planom Vlada želi dati alibi još jednom velikom ciklusu investicija u fosilna goriva te odgoditi prave mjere za ublažavanje klimatskih promjena nakon 2040. godine', komentirao je Luka Tomac iz Zelene akcije.

Performans Zelene akcije i Greenpeacea na Markovom trgu

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Uz nove infrastrukturne projekte na fosilna goriva poput krčkog LNG terminala i Jadransko-jonskog plinovoda, Plan vrlo jasno pokazuje da planirane projekcije proizvodnje nafte i plina rastu sve do 2040. godine. Hrvatska bi tada trebala već odavno temeljiti sve sektore na obnovljivim izvorima energije te biti nadomak potpunoj dekarbonizaciji, podsjećaju prosvjednici.

'Plan načelno prepoznaje ulaganja u energiju sunca i vjetra, kao bitan element energetske tranzicije, no nedovoljno brzo. I dodatno, zanemaruje ulogu građana i građanki kao aktivnih sudionika te tranzicije', dodao je Tomac.

>>> Europska investicijska banka prestaje financirati projekte vezane uz fosilna goriva

Zoran Tomić iz Greenpeacea istaknuo je da Plan izgleda kao da je rađen u nekom idealnom svijetu gdje sve štima pa nije potrebno stvari hitno mijenjati, nego ih pustiti da se kotrljaju.

'Problem je što se na taj način kotrljaju ravno u ponor. Tamo postavljeni ciljevi tek su zanemarivo veći od toga da nastavimo po starom. Npr. cilj za udio obnovljivih izvora 2030. godine, bez plana bio bi nešto malo ispod 36 posto, uz plan je nešto malo iznad 36 posto. Reklo bi se – jak plan! Istovremeno Hrvatska sve do daleke 2040. zadržava ugljen, koji će u idućih 10 godina napustiti većina zemalja EU', upozorava Tomić.

Vladin Plan se ne referira ni na najnoviji znanstveni izvještaj Međuvladina panela o klimatskim promjenama (IPCC) o utjecajima povećanja globalnog zagrijavanja za 1.5°C na ljude i okoliš, prema kojem države moraju hitno revidirati svoje klimatske politike te što prije napustiti korištenje fosilnih goriva, poručuju aktivisti.

  • +6
  • +3

Performans Greenpeacea i Zelene akcije

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Dodaju da je znanstvena zajednica je jasno poručila kako se korjenite promjene u svim sektorima moraju dogoditi u idućih 10 godina kako bismo zadržali porast globalne temperature ispod 1.5 °C. O svemu tome bit će više riječi na tribini “Energetski i klimatski plan RH- uteg ili spas za klimu?”, koju udruge organiziraju u utorak, 26. studenog u 10 sati u Novinarskom domu u Zagrebu.

Ovim putem udruge pozivaju sve građane i građanke da se uključe u javno savjetovanje te pošalju komentare do 28. studenog. Svoje protivljenje ovakvim štetnim klimatskim i energetskim politikama Vlade RH, građani mogu iskazati i dolaskom na Globalni prosvjed za klimu, koji će se održati u petak, 29. studenog u 14 sati na Markovu trgu u Zagrebu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!