ZAKON O JEZIKU

Slovačko-mađarski odnosi sve napetiji

07.09.2009 u 16:31

Bionic
Reading

Slovačka nacionalna stranka (SNS) zaprijetila je da će iz slovačkog parlamenta izbaciti stranku etničkih Mađara SMK te tako još pojačala napetosti između Slovačke i Mađarske, uzrokovane nedavnom promjenom slovačkog Zakona o jeziku, pa bi se u smirivanje strasti s obje strane mogao uključiti i predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Lluis Maria de Puig

U Slovačkoj je od 1. rujna na snazi amandman Zakona o jeziku, kojim se ograničuje uporaba jezika manjinskih zajednica te uz prijetnju novčanom kaznom propisuje isključiva uporaba slovačkog jezika u službenoj komunikaciji, zbog čega je oštro prosvjedovala mađarska manjina u Slovačkoj i sama mađarska država.

Slovački dnevnik Pravda u broju od ponedjeljka objavio je kako je stranka SNS zaprijetila da će iz slovačkog parlamenta izbaciti stranku SMK etničkih Mađara ako njezini zastupnici budu sudjelovali na sjednici prijepornog Foruma zastupnika Karpatskog bazena (FPKK), savjetodavnog tijela mađarskog parlamenta, koja se treba održati u petak.

Predsjednik kluba zastupnika SNS-a Rafael Rafaj, prenosi Pravda, rekao je da će sudjelovanjem na sjednici FPKK-a zastupnici SMK svjesno prekršiti odredbe rezolucije slovačkog parlamenta iz 2008.

'Ne isključujem mogućnost da (u tom slučaju) odgovarajući parlamentarni odbor otvori raspravu o tome je li postupak zastupnika SMK u skladu s Ustavom i zastupničkom prisegom', rekao je Rafaj, kako prenosi slovačka agencija TASR. 'To je stajalište SNS-a', rekao je predsjednik kluba zastupnika SMK Gyula Bardos, dodavši kako svih 15 zastupnika SMK namjerava nazočiti sjednici FPKK.

Sudjelovanje mađarskih zastupnika na sjednici FPKK kritizirali su i slovački oporbeni kršćanski demokrati (KDH), čija je zastupnica Maria Sabolova to nazvala 'čistim politikanstvom kako bi se namamio što veći broj glasača'. 'Tristotinjak lingvista iz cijelog svijeta kaže kako je taj zakon loš i da mu je cijela filozofija pogrješna', rekao je predsjednik SMK Pal Csaky.

Mađarska agencija MTI objavila je, pozivajući se na predsjednicu mađarskog parlamenta Katalin Szili, kako je u rješavanje slovačko-mađarskog prijepora pripravan uključiti i predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Lluis Maria de Puig, s kojim se Szili sastala u ponedjeljak u Parizu.

Puig je, po MTI-u, naglasio kako je jamčenje manjinskih prava važno Europi i neizravno najavio mogućnost da PS VE prouči načine za rješenja prijepora dviju zemalja i provjeri je li slovački zakon o jeziku u skladu sa zakonima EU-a.

Mađarski dnevnik Nepszabadsag u ponedjeljak je objavio kako je Slovačka iskazala spremnost sudjelovati u raspravi na stručnoj razini o provedbi zakona o jeziku, u kojoj bi sudjelovao i predstavnik UN-a.

Dnevnik citira djelatnika ureda mađarskog premijera Ferenca Gemesija koji takav razvoj događaja ocjenjuje 'iznenađujućim i pozitivnim', jer je Slovačka prije odbacila razgovore u kojima bi sudjelovao povjerenik UN-a za manjine.

U subotu su, na rubu neslužbenog sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a u Stockholmu, konzultacije održali ministri Slovačke Miroslav Lajčak i Mađarske Peter Balazs. Sastanku je nazočio i švedski ministar Carl Bildt, čija zemlja predsjeda EU-om, koji 's velikim zanimanjem prati trenutačno najveći spor između dviju članica Unije', kako je prenio MTI.

Susret Balazsa i Lajčaka održan je u sklopu priprema za sastanak premijera dviju zemalja Gordona Bajnaija i Roberta Fica, koji bi se u četvrtak trebao održati u mađarskom gradu Szecsenyju.'Sve su oči uprte u sastanak predsjednika vlada na kojem bi dvije zemlje trebale pronaći prikladne mjere za smirivanje svojih sukoba', rekao je Balazs u Stockholmu.

Mađarski je ministar izrazio nadu da će, nakon rasprave o međusobnim problemima u vezi sa slovačkim zakonom o jeziku i odbijanjem ulaska u Slovačku mađarskog predsjednika Laszla Solyoma, izaslanstva dviju zemalja moći razgovarati i o projektima suradnje, poput izgradnje cesta i mostova između Mađarske i Slovačke ili o povezivanju energetskih sustava dviju susjednih država.