krajnja odluka

Slovački sud odbio prijedlog da zabrani krajnje desnu stranku

29.04.2019 u 14:08

Bionic
Reading

Slovački Vrhovni sud odbio je u ponedjeljak prijedlog da zabrani krajnje desnu Narodnu stranku naša Slovačka, koja očekuje dobar prolaz na izborima za Europski parlament, priopćivši da nema dovoljno dokaza da ta stranka predstavlja prijetnju demokratskom sustavu države.

Državni tužitelj tvrdi da stranka, koja je treća po snazi u slovačkom parlamentu, ima fašističke sklonosti, krši ustav i cilj joj je naštetiti slovačkoj demokraciji.

Vrhovni sud je je naveo da tužitelj nije pružio dovoljno dokaza za svoje tvrdnje.

"Stranka se može zabraniti jedino ako se stvarno bori protiv demokracije i vladavine prava što nije dokazano u ovom slučaju", rekla je sutkinja Jana Zemkova.

Odluka je konačna te se ne može na nju žaliti. 

Stranka koja se otvoreno divi Jozefu Tisu, vođi nacističke marionetske države koji je vladao zemljom za vrijeme Drugog svjetskog rata, iznenađujuće je osvojila na izborima 2016. godine svojih prvih 14 zastupničkih mjesta od ukupno 150 u parlamenta. 

Stranka poriče bilo kakvu povezanost s fašizmom. 

Prema anketi javnog mnijenja koju je provela agencija Focus ovaj mjesec, treća je najveća stranka s podrškom oko 10 posto. Njezin vođa, Marian Kotleba bio je predsjednički kandidat prošli mjesec i završio je na četvrtom mjestu. 

Na izborima za Europski parlament, na kojima se očekuje da će euroskeptične i krajnje desne stranke diljem Europe ostvariti uspjehe, Narodna stranka koja poziva na izlaz Slovačke iz EU-a, očekuje dva mjesta.