SVJEDOK NA SUĐENJU ZA KORNATE

'Slavica mi je naredio da šutim o tragediji'

Bionic
Reading

Na Županijskom sudu u Zadru nastavljeno je suđenje bivšemu šibensko-kninskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici, koji je optužen za mnoge propuste u gašenju požara na Kornatima, pri čemu je poginulo 12 vatrogasaca. Na današnjem ročištu svjedočio je dežurni operativnog centra JVP-a Šibenik Zoran Blačić, koji je rekao da mu je Slavica naredio da šuti o nesreći

Blačić je, naime, na sudu trebao objasniti zašto je informaciju o nesreći između 16,20 i 18,30 zatajio županijskom centru za zaštitu i spašavanje te pomorskoj policiji u Šibeniku.

Dežurni operativac kazao je da mu je Slavica rekao da informaciju o kornatskoj tragediji ne širi dalje, odnosno da bude tiho.

'To sam shvatio kao zapovijed i o tome se ne raspravlja', rekao je Blačić

Blačić
je na takva pitanja morao odgovarati nakon što je otac jednog od poginulih vatrogasaca Joško klarić posvjedočio da je informaciju o nesreći dojavio još u 16,20 sati tog kobnog dana.

Slavicu se tereti za kazneno djelo protiv opće sigurnosti, jer je na otok Kornat poslao dvojicu maloljetnika, civilnoga ročnika te vatrogasce koji nisu završili obuku helikopterskoga desantiranja. Na teret mu se stavlja i kašnjenje akcije spašavanja unesrećenih te oglušivanje na upućivane mu pozive u pomoć.