'RH U EU, RASTEMO ZAJEDNO'

Slavenka Drakulić u kampanji Europske komisije

28.06.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Europska komisija odabrala je književnicu i tportalovu komentatoricu Slavenku Drakulić za kampanju 'Hrvatska u Europskoj uniji, rastemo zajedno'

Europska komisija predstavlja Slavenku Drakulić kao poznatu hrvatsku književnicu i publicistkinju, autoricu romana Hologrami straha, Mramorna koža, Božanska glad, Kao da me nema (po kojemu je snimljen i istoimeni film), Frida ili o boli, te pet publicističkih knjiga – Kako smo preživjeli komunizam i čak se smijali, Balkan Express, Cafe Europa, Oni ne bi ni mrava zgazili: Ratni zločinci na sudu u Haagu i Mali vodič kroz Muzej komunizma.

Stalna je suradnica časopisa The Nation i samostalna autorica čiji su tekstovi objavljeni u časopisima The New Republic, The New York Times i The New York Review of Books. Osim navedenih časopisa, piše članke i za Süddeutsche Zeitung, Internazionale, Dagens Nyheter, The Guardian, www.eurozine.com….

Slavenka je dobitnica Nagrade za europsko razumijevanje koja joj je dodijeljena 2004. godine na sajmu knjiga u Leipzigu.

'Mislim da je bivše komunističke zemlje, koje su već sada u EU-u ili na pragu ulaska, potrebno podsjetiti kakav je život u njima bio prije samo dvadeset godina', izjavila je Slavenka Drakulić u okviru kampanje Europske komisije
Drakulić se našla u izabranom društvu zajedno sa mladim hrvatskim poduzetnicama iz iDerme (Ana Burica, Josipa Majić i Petra Milković), znanstvenicima Matkom Čančerom i Domagojem Šegregurom, glumicama Zrinkom Cvitešić i Nerom Stipičević, dizajnerom Markom Pavlovićem, redateljem Ognjenom Sviličićem, umjetnikom Zlatanom Vehabovićem i sportašicom Blankom Vlašić.