ISTRAŽIVANJE CROBAROMETAR

Slabašan rast popularnosti SDP-a i Vlade

25.05.2015 u 19:32

Bionic
Reading

Hrvatska demokratska zajednica trenutačno uživa najveću potporu među biračima, pokazalo je istraživanje Crobarometar Dnevnika Nove Tv. Ipak potpora im je blago pala, a SDP-u porasla. Konkretno, HDZ je mjesec završio potporom od 29,4 posto, istina manjom nego u travnju, no i taj blag pad i dalje je unutar statističke pogreške. SDP je pak imao rast nakon travanjskog poniranja i sada mjesec završava s 21,1 posto potpore. No razlika i daje velika

HDZ i SDP imaju naravno prostora za rast i pad. HDZ ima, s obzirom na statističku pogrešku, bazen glasača u rasponu od 26 posto do 32,8 posto. SDP-ov raspon s obzirom na statističku pogrešku, kreće se od 18,1 posto do 24,1. Živi zid u svibnju je imao 8,3 posto i, kada se gledaju trenovi, u padu su. Još u veljači su imali potporu 14,6 posto birača. ORaH klizi prema dolje mjesecima. Svibanj je završio na sedam posto, a još u studenom prošle godine imao je 18,5 posto.

Od ostalih Most ima 3,2 posto i lagano topi potporu. Milan Bandić 365 ima 2,3 posto te se i njemu potpora topi. BuZ je na 1,6 posto, a istu potporu ima i HSS. HNS je na 1,5 posto. HSU je na 1,3 posto potpore, a na jedan posto su Laburisti, Reformisti i HSP. Ostale stranke zajedno osvajaju 5,4 posto, no većina tih opcija su zastupnička mjesta, čini se, zapravo osigurali savezima s HDZ-om i SDP. Neodlučnih birača je 14,1 posto.

Ako se gledaju koalicije HDZ-ova bi osvojila 30,1 posto potpore, a vladajuća koalicija pak 26 posto. HDZ –ova koalicija malo potpore je izgubila, a SDP-ova dobila. Prednost oporbenog saveza je sada 4 posto, a u travnju je bilo 10 posto u korist HDZ-a. Živi zid bi dobio potporo od 8,5 posto, a ORaH od 6,9 posto. Tu su još kao moguće stranke koje bi mogle u novi saziv Sabora i Bandićeva stranka koja bi osvojila 4,2 i MOST s 3,5 posto. Ostale političke stranke imaju 8,5 posto. Neodlučnih je 12,3 posto.

Vladine politike ne podupire 67 posto birača, no to je nakon dugo vremena, bolje reći godina, i najmanje nezadovoljstvom radom Banskih dvora, pokazalo je istraživanje Crobarometar Dnevnika Nove TV. Istodobno 25 posto birača je zadovoljno radom Vlade i taj broj mjesecima raste. Ne zna njih osam posto. Da Hrvatska ide u krivom smjeru, misli 70 posto birača, a i to je unatrag zadnjih godina i najmanji pesimizam. Istodobno 23 posto građana pak misli da zemlja ide u dobrom smjeru, a broj optimista raste već mjesecima. Ne zna njih sedam posto.

Predsjednica je školskim ocjenama ocijenjena s 3,07 ili slabije nego mjesec prije, ali i dalje je to trojka. Vlada ima ocjenu 2,31, nešto bolje nego u travnju, no i dalje imaju dvojku. Hrvatski sabor s 2,06 godinama čuva dvojku. Istraživanje Dnevnika Nove TV Crobarometar proveo je Ipsos Puls od 1. do 15. svibnja na 971 ispitaniku.