KOTROMANOVIĆ OBJAVIO

Škverovi grade brodove za Obalnu stražu

27.02.2013 u 16:27

Bionic
Reading

Vlada je konačno donijela odluku o gradnji pet obalnih ophodnih brodova za potrebe Obalne straže, koja inače funkcionira unutar sustava Hrvatske ratne mornarice - objavio je ministar obrane Ante Kotromanović na stručnom skupu o budućnosti HRM-a

'U idućih nekoliko dana bit će raspisan natječaj za izgradnju prototipa vrijednog deset milijuna eura, a nakon toga idemo na gradnju još četiri broda u hrvatskim škverovima. Osnova će biti projekt Hrvatskog brodarskog instituta, kojeg smo u međuvremenu nadogradili novim tehničkim specifikacijama, a cilj nam je da hrvatski brodovi postanu izvozni proizvod', kazao je Kotromanović u Splitu.

Skup je organiziran u sklopu izrade dugoročnog plana razvoja Hrvatske vojske za iduće desetogodišnje razdoblje, u kojemu bi HRM trebao biti jedan od prioriteta. 'Jadran je ključan za hrvatsku geostratešku poziciju i moramo se osigurati protiv asimetričnih prijetnji koje se mogu dogoditi nakon ulaska u Europsku uniju. Imamo ambiciju mornarici osigurati nekoliko korveta, brodova koji su autonomni na otvorenom moru i preko petnaest dana, kao i minolovcima, no svjesni smo da to košta. Nova fregata s kompletnim raketnim sustavima, primjerice, stoji 300 milijuna eura', objasnio je ministar obrane.

Moguće je, kaže, da će idućih godina Italija prebaciti težište svojih snaga s Otrantskih vrata na Mediteran, a u tom slučaju će Hrvatska dobiti veću ulogu u obrani Jadrana.

'Naš proračun je 4,7 milijardi kuna godišnje i neki će kazati da trošimo puno, ali Hrvatska je donijela političku odluku da ima svoju vojsku i u tom slučaju mora u nju ulagati. U sustavu imamo 20 tisuća ljudi koji svakodnevno rade i sudjeluju u misijama, a većinu tehnike zarobili smo u Domovinskom ratu. Moramo dati veći impuls modernizaciji', dodao je Kotromanović.

Potvrdio je da nema 'apsolutno nikakve šanse' za predaju vojne luke Lora u civilne ruke, što već desetljećima zahtijevaju splitske gradske vlasti, dok napise o navodnoj neizravnoj prodaji oružja sirijskim pobunjenicima nije želio komentirati.