AMANDMANIMA PROTIV BANDIĆA

Skupština stopira gradnju fontana i obnovu Cvjetnog

23.04.2012 u 13:59

Bionic
Reading

Fontane se grade, fontane se ne grade. Cvjetni trg se obnavlja, Cvjetni trg se ne obnavlja. Trakavica oko dvaju projekata oko kojih se Skupština i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić spore mjesecima dobit će u četvrtak na sjednici Gradske skupštine u novi epilog

Skupštinski Odbor za kontrolu zatražio je prošlog tjedna od Bandića da dva sporna projekta izbaci iz programa gradnje komunalne infrastrukture za 2012. i najavio, ako to gradonačelnik ne učini do ponedjeljka, odnosno do sjednice Odbora za komunalno gospodarstvo, da će ga zastupnici izbaciti amandmanima. Budući da je Program na sjednicu jutros stigao nepromijenjen, za očekivati je da će ga zastupnici izbaciti amandmanima.

'Vijeća gradskih četvrti tražila su da se realizacija tih projekata odgodi te da se umjesto njih odrade neke drugi važniji poslovi', kazao je predsjednik Odbora za komunalno gospodarstvo Jurica Meić.

Gradonačelnik je podsjetio na izgradnju pet fontana i četiriju pothodnika, od čega su dvije fontane i dva pothodnika u vrijednosti oko 25 milijuna kuna s PDV-om trebale biti sagrađeni ove godine, a za popločavanje i izmjenu kanalizacijske infrastrukture Cvjetnog trga trebalo bi izdvojiti 18 milijuna kuna.

Meić je od zamjenika pročelnika za izgradnju Grada Božidara Merlina pokušao dobiti odgovor kako je moguće da su porasli troškovi održavanja javne rasvjete i nabave električne energije kada se tvrdilo će se troškovi smanjiti, ali decidiran odgovor nije dobio.

'Troškovi održavanja i nabave rasvjetnih tijela u porastu su za 40 posto u odnosu na planirano. Kada smo s Elkomom sklopili ugovor u veljači 2010., to je trebalo koštati 20 milijuna kuna, a sada je došlo do porasta na 42 milijuna kuna. U tom povećanju imamo sedam milijuna kuna zbog povećanog opsega rada, odnosno porast od 40 posto. Nigdje se ne navodi kako je došlo do povećanja, jer sumnjam da se mreža povećala za toliko. Također, tu je milijun kuna za dodatne radove i deset milijuna kuna prenesenih obaveza koje prije nisu bile navedene', kazao je Meić.


Uz navedeno, zatražio i da mu se objasni kako to da je došlo do povećanja troškova nabave električne energije za javnu rasvjetu.

Podsjetimo, u srpnju prošle godine, Grad je nakon provedenog javnog natječaja potpisao četverogodišnji ugovor sa slovenskom tvrtkom GEN-I prema kojem je za 60 milijuna kuna trebalo biti isporučeno struje koja je potrebna na godišnjoj razini.

'Taj je iznos porastao za 15 posto, odnosno za devet milijuna kuna, bez da smo dobili suvislo obrazloženje', zaključio je Meić zatraživši od Merlina pisano očitovanje sa svim detaljima koji bi dali odgovore na navedena pitanja.