nedjeljom u 2

Škoro o 'braci i seki', stanju u stranci i mogućoj kandidaturi za gradonačelnika: Zagreb je izvana gladac, iznutra jadac

17.01.2021 u 14:09

Bionic
Reading

Čelnik Domovinskog pokreta još nije otkrio misli li se kandidatirati za gradonačelnika glavnog grada, ali je rekao koji bi mu u tom slučaju bili prioriteti. Komentirao je i premijera Andreja Plenkovića, predsjednika Zorana Milanovića, gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, suradnju s Mostom, Thompsona...

Gost Nedjeljom u 2 je predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro. Odmah na početku emisije rekao je da još ne zna hoće li se kandidirati za gradonačelnika Zagreba, da će o tome odlučivati stranačka tijela.

'Milan Bandić je 20 godina gradonačelnik, osobno smatram da je to veliko postignuće, a s druge strane potezi koje on vuče nisu ono što bi Zagrebu osiguralo budućnost', ocjenjuje Škoro. Osvrnuvši se na suradnju, formalno pravnu koaliciju s Bandićem odbacuje, ali konačno odluku također prepušta stranačkim tijelima.

Komunalna rješenja koja će pomoći razvoju grada navodi kao prioritete u rješavanju zagrebačkih pitanja.

'Grad Zagreb je izvana gladac, iznutra jadac', slikovit je Škoro.

Govoreći o suradnji s Mostom, kaže, izašli su s Troskotom kao kandidatom, ali 'nije dobro razgovore počinjati stavom nakon kojeg nije otvoren prostor za razgovor'.

O pokušaju ujedinjenja desnice kaže: 'Ja nikad neću odustati od toga da pokušam. Tražit ću način da nađemo minimum konsenzusa'.

Lijevo ili desno?

Komentirao je i bivše članove.

'Vidović Krišto nije nikada bila član Domovinskog pokreta, ona je bila član kluba', istaknuo je dodavši da joj želi sve najbolje, kao i Vrkljanu.

Odgovorio je i na pitanje je li lijevo ili desno.

'Kada su u pitanju nacionalni interesi, ja sam desno, ali u socijalnom pravima sam puno više lijevo nego oni koji se kunu u to', izjasnio se.

Što se tiče 'duboke države', to bi trebalo biti nešto što funkcionira bez obzira na stranačku pripadnost, objašnjava Škoro. 'U nekoliko mjeseci smo nastavili preko 200 ogranaka, imamo 10.000 članova...', osvrće se na priče o raspadanju stranke.

Problem 'braco i seka' ne vidi. 'Kad je netko sposoban, sposoban je', kaže Škoro o Vesni Vučemilović, svojoj sestri, koja će voditi saborski odbor za obitelj umjesto Vidović Krišto.

Plenković kao radar

'Gospodin Plenković je koronu osobno pobijedio jednom, službeno dvaput, ja sam uvjeren da će je pred lokalne izbore pobijediti još jednom', govori o premijeru. Smatra da su institucije loše vođene u krizi.

'On se stvarno ponaša kao radar i nadaleko vidi, ali u blizini ništa', analizira Škoro kojem nije jasno kako Plenković zna da će netko biti na vlasti. 'To je što, izborna prevara ili likvidacija, ne razumijem', rekao je.

Komentirao je i situaciju u Americi, ali nije htio odabrati - Biden ili Trump, tek rekavši da osuđuje nasilje.

Što se novca tiče, milijun i 800.000 svoga novca je potrošio Škoro u predsjedničkim izborima, dio je dobio natrag. Domovinski pokret mu je kaže trenutno dužan milijun kuna ulaganja, što je ugovorom regulirano.

Milanović, Thompson, cijepljenje...

O Thompsonu kaže: 'Nikada nismo sjeli za stol pa se posvađali' pa dodaje da ga on nije uvijek politički podržavao, na što ima pravo.

Za Milanovića smatra da se nije iskazao u potresu, a da su mu napadi na Plenkovića 'bezveze'.

Što se cijepljenja tiče, za to je da se zaštite oni kojima je najpotrebnije, ali i za to da svatko ima pravo odučiti za sebe.

'Ne znam ja o tome dovoljno, ja slušam svoje liječnike', zaključio je neodređeno.