NOVA POLITIČKA OPCIJA

Škoro otkrio karte, želi i desne i lijeve, a odmah je raspalio po Bandiću: 'Što smo mi, Schladming'

20.01.2020 u 09:00

Bionic
Reading

Miroslav Škoro nakon predsjedničkih izbora otkrio je konture nove političke opcije, što misli o Milanu Bandiću, ali i trebaju li politika i Crkva biti povezane

'Želim stabilnu opciju koja drži do principa, ne okreće se kako vjetar puše i kojoj prioritet nisu stranački interesi, nego interesi naroda i države. Moja temeljna ideja pri stvaranju nove opcije jest zdrav razum. To je vrlo važno, a čini mi se da danas u politici toga nedostaje. U zdravom razumu nema ni lijevog ni desnog. Ako želimo eliminirati korupciju, reformirati javnu upravu ili zaustaviti iseljavanje, zar je pritom važno idu li neki među nama u crkvu ili ne?', objasnio je principe svoje opcije Miroslav Škoro u velikom intervjuu za Jutarnji list.

Smatra kako hrvatsko društvo u politici treba nove ljude, svježe ideje, autentičnost i nepotkupljivost. Želi, kaže, otvoriti prostor nekompromitiranim ljudima koji će raditi na dobrobit naroda. Svjestan je da izbori za Sabor nisu isto što i izbori za predsjednika RH gdje je cijela Hrvatska jedna izborna jedinica, a kampanja potpuno individualizirana.

'Cilj mi je ne izgubiti nikoga tko želi kvalitetno doprinijeti. Tu sinergiju definitivno želim zadržati. Otpast će samo oni koji budu solirali ili se prema partnerima i biračima odnosili na pogrešan način. U političkom smislu trebamo napraviti “kišobran” pod kojim bismo se okupili i pritom zadovoljiti izborna pravila jer ne može Miroslav Škoro biti nositelj lista u svih jedanaest izbornih jedinica', objašnjava dalje Škoro kojemu je, kako kaže, jasno da za formiranje novog političkog brenda nema dovoljno vremena pa misli kako je najbolje rješenje da ostanu pokret te na izbore iziđu pod njegovim zaštitnim imenom.

'Treba naći pravu mjeru, kompromis između činjenice da su me određene stranke podržale i dale svoj doprinos te zaslužuju da se zadovolje i neke njihove ambicije, a s druge strane, ne treba zaboraviti da sam od tih 24,5 posto glasova u prvom krugu predsjedničkih izbora nešto osvojio i ja osobno, na svoje ime', kaže.

Važno mu je dobro posložiti priču kako bi ponovno osvojio povjerenje birača te dobije dovoljno kako bi mogao mijenjati stvari.

'Ja sam kantautor i jako emotivan čovjek, moje su pjesme čista emocija, ali sam u svakom poslu jako racionalan, pogotovo u fazi planiranja. Ne zanosim se time da ću, s obzirom na to da sam dobio 466 tisuća glasova na predsjedničkim izborima, automatizmom osvojiti ekvivalentan broj saborskih mandata', odgovara Škoro na koliko mandata cilja.

O koalicijama ne razmišlja u ovom trenutku jer ima, kaže, nula mandata. I dalje ostaje pri tvrdnji izgovorenoj tijekom predsjedničke kampanje kako su za 'sve naše nedaće odgovorne dvije najveće stranke, sa svojim satelitima'. S HDZ-om se ne zamara, a o sudbini te stranke, poručuje, trebaju odlučiti njezini članovi.

  • +39
Atmosfera u stožeru Miroslava Škore Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Model vladavine Milana Bandića Zagrebom, ističe, ne može podržati. Dodao je kako se on u predsjedničkoj kampanji jasno svrstao uz Plenkovića i njegovu kandidatkinju.

'Model njegove vladavine mi se ne sviđa, a ostalo trebaju utvrditi institucije. Smatram da je model upravljanja Zagrebom postavljen tako da se favoriziraju skupa rješenja koja nisu primarna, a esencijalne stvari za funkcioniranje grada su zapuštene. Zar je stvarno moguće da je od svih mogućih infrastrukturnih projekata u Zagrebu najvažnija gradnja žičare. Pa što smo mi - Schladming?', odgovara Škoro na pitanje što misli o Milanu Bandiću.

Iako Crkvu smatra važnim društvenim faktorom s povijesnom ulogom u Hrvata stoji i dalje iza toga da politiku treba maknuti iz Crkve jer je, kaže, evidentno da postoji jedna neprirodna sprega s politikom zbog koje je Crkva izložena političkim pritiscima.

'Dio političara smatra da imaju Bogom dano pravo vršiti pritisak na crkvene velikodostojnike. S druge strane, isto je tako bjelodano da pojedini crkveni velikodostojnici podlegnu tim pritiscima. To nije dobro i Crkva zbog toga najviše gubi', smatra Škoro.