OBJAVIO KANDIDATURU

Škoro: Ne želim biti fikus. Želim biti narodni predsjednik i samo ću vama polagati račune

  • Autor: T.Ba.
  • Zadnja izmjena 23.06.2019 10:00
  • Objavljeno 23.06.2019 u 09:17
Miroslav Škoro

Miroslav Škoro

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

Miroslav Škoro na svojoj Facebook stranici i na YouTubeu u 9 sati u videoporuci objavio je odluku o predsjedničkoj kandidaturi te najavio da će njegov prvi potez biti upućivanje prijedloga za promjenu Ustava. Njegov program je, kaže, savez s narodom, a cilj vraćanje povjerenja u instituciju predsjednika Hrvatske

'U Republici Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu kao zajednici slobodnih i ravnopravnih državljana', počeo je Škoro svoje petominutno obraćanje preko YouTubea.

'To je zapisano u prvom članku Ustava. Jedini predstavnik koji predstavlja cijeli narod i jedini kojeg narod još uvijek neposredno bira je predsjednik republike. Dok sam razmišljao o kandidaturi, ta ustavna odredba bila mi je neprestano u mislima- vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu', dodao je.

'Hrvatskom vlada kontrolirani stranački sustav u kojem se na vlasti izmjenjuju dvije najjače stranke sa svojim trgovačkim partnerima. Dogodine nas možda čeka velika koalicija. Birači na parlamentarnim izborima svojom voljom mogu izabrati samo jednog kandidata, svi ostali ulaze u sabor po volji šefova stranaka. Političke elite potpuno su se otuđile od naroda. Bahatost i arogancija idu toliko daleko da se raznim smicalicama i manipulacijama ne dopušta održavanje referenduma', rekao je Škoro.

Dodao je i da stotine tisuća hrvatskih sinova i kćeri izgrađuje neke druge države jer u Hrvatskoj nisu imali šansu bez stranačke iskaznice. Istaknuo je da to nije Hrvatska koju su sanjali preci i koju je izgradio Franjo Tuđman.

  • +17
  • +14

Miroslav Škoro

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

'Hrvatska treba predsjednika koji će biti oruđe naroda za odlučni zaokret. Hrvatska treba osnaženje ustavnog položaja predsjednika Republike. Zato sam odlučio da ću se kandidirati za predsjednika, a srž programa savez s narodom nasuprot vladavini stranačkih elita i kompromisa sklopljenih daleko od očiju javnosti i volje biračkog tijela. Želim biti narodni predsjednik i samo ću vama polagati račune', rekao je u videoporuci.

'Moj prvi predsjednički potez bit će upućivanje incijative prema parlamentu za promjenu Ustava, ako tu inicijativu potreban većina ne prihvati predložit ću predsjedniku Vlade raspisivanje ustavnog referenduma, ako on ne prihvati taj prijedlog pozvat ću građane na skupljanje potpisa za provođenje referenduma', poručio je Škoro.

Istaknuo je da je predsjednik Republike jedini dužnosnik koji predstavlja cijeli narod i koji mandat dobiva neposredno od tog naroda pa shodno tome smatra da njegov utjecaj u političkom sustavu treba biti razmjeran toj činjenici.

'Ja ne želim biti predsjednik fikus nego predsjednik koji će imati dovoljno ovlasti za provođenje onih politika za koje će me narod izabrati', istaknuo je u poruci.

Naveo je koje koje ovlasti želi dobiti izmjenama Ustava: raspisivanje referenduma bez suglasnosti premijera, zakonodavni referendum (ako narod na referendumu prihvati zakon koji predlaže predsjednik taj zakon stupa na snagu), sazivanje sjednice Vlade na kojoj može predsjedati, privremeni veto i predlaganje kandidata za suce Ustavnog suda.

'Drage Hrvatice i Hrvati, pripadnici nacionalnih manjina, ja vam neću obećati da će Hrvatska biti među najbogatijim zemljama na svijetu, ono što vam jamčim je da ću sve svoje intelektualne i poduzetničke sposobnosti staviti u funkciju države', istaknuo je.

Glazbenik i poduzetnik

Škoro je skladatelj, aranžer, producent i pjevač. Diplomirao je i doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, gdje je i rođen 1962. godine,.

Od 1995. do 1997. godine obnašao je dužnost generalnog konzula Republike Hrvatske u Mađarskoj. Kandidirao se na parlamentarnim izborima za Hrvatski sabor 2007. te postao saborskim zastupnikom HDZ-a.

Nekoliko godina kasnije poukao se iz politike te se, osim pjevačkom, bavi i uspješnom poduzetničkom karijerom.

Kaže kako Hrvatska za njega nije slučajna država nego uspješan projekt koji su ugrozili političari. 'Želim vratiti povjerenje u instituciju predsjednika Republike i zato tražim vaš glas da zajedno damo novi poticaj i hrvatskoj kulturi i znanosti, tražim vaš glas da stvorimo kvalitetnije uvjete u našem gospodarstvu i da okrenemo ploču u funkcioniranju diplomatsko konzularne mreže koja mora bit most Hrvatske sa svijetom, a ne deponij za zbrinjavanje pojedinaca', poručio je Škoro.

Zalagat će se za razvoj EU kao zajednice ravnopravnih nacija, posebno će štiti interese Hrvata u BiH i drugim državama, a radit će i na tješnjem povezivanju domovinske i iseljene Hrvatske.

Ilegalne migracije i terorizam ističe kao najveći sigurnosni izazov u narednom razdoblju i očekuje od EU pomoć u čuvanju granice. Također zaziva modernizaciju vojske kao mehanizam odvraćanja svakoga tko bi imao teritorijalne pretenzije.

Onima koji ne izlaze na izbore poručio je da razumije njihovo razočaranje i da se i sam zbog toga odlučio kandidirati. 'Ako vi izađete na birališta nema te stranačke mašinerije koja će nas zaustaviti', rekao je i zahvalio se obitelji i prijateljima na podršci.

Iako bi mu, kaže, najlakše bilo ostati sa strane i promatrati što se u Hrvatskoj događa kaže da ne može okrenutio glavu i praviti da ga se to ne tiče.

'Stoga, idemo po pobjedu, idemo vratiti državu narodu, idemo zajedno promijeniti i uz Božju pomoć probuditi Hrvatsku', zaključio je u videoporuci.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!