KRENULA KAMPANJA

Školskim uniformama protiv diskriminacije učenika!

05.05.2015 u 13:09

Bionic
Reading

Mladi hrvatski liberali – mladi HSLS-a predstavili su danas u Splitu inicijativu 'Za uvođenje školskih uniformi' čiji je cilj uvođenje uniformirane školske odjeće u osnovne škole, a sve u cilju smanjenja diskriminacije učenika na temelju socijalnih razlika koje bi, smatraju HSLS-ovci, trebalo dovesti do povećanja učeničke kreativnosti

Predsjednik Mladih HSLS-a Toni Garac, predstavljajući Inicijativu, najavio je nacionalnu kampanju diljem Hrvatske organizacijom javnih tribina i okruglih stolova kako bi se roditeljima, učenicima i široj javnosti predstavio prijedlog uvođenja uniformi.

'Činjenica da u Hrvatskoj danas živi 20 posto siromašnog stanovništva, da je kriza produbila ionako duboke socijalne razlike među učenicima te da se bilježi porast diskriminacije, od društva u cjelini traži odgovor. Uniforme u školama po našem bi sudu smanjile diskriminaciju, ojačale zajedništvo i identifikaciju učenika sa školom', kaže Garac. Objasnio je kako im nije nakana 'od Hrvatske napraviti Sjevernu Koreju ili ograničiti kreativnost, upravo suprotno, ojačati kreativnost učenika i smanjiti diskriminaciju na temelju socijalnih razlika'.

Hrvoje Bašić, predsjednik Odbora za obrazovanje mladih HSLS-a, začetnik ideje o kojoj je govorio još u vrijeme dok je bio predsjednik Vijeća učenika, obrazložio je prijedlog mladih liberala: 'Naš je prijedlog taj da učenici sami kreiraju izgled odjeće, da se to razlikuje od škole do škole te da se ojača njihova kreativnost. Želimo smanjiti diskriminaciju koja je sve više prisutna, uvjetovana socijalnim razlikama i u mladim ljudima, već od početka izgraditi vrijednosti solidarnosti i ravnopravnosti što je uostalom zapisano i u temeljnim načelima HSLS-a.'

Bašić kaže kako su mladi HSLS-a svjesni da ova tema nije najveći problem obrazovnog sustava, ali je mali dio mozaika koji zahtijeva duboke reforme, a koje HSLS traži.

Mlade HSLS-a podržao je ravnatelj O. Š. Jurja Dalmatinca Natko Duvnjak koji je prijedlog uniformi u suradnji s Vijećem roditelja i učenicima uveo u školi u kojoj je ravnatelj. 'Učenici su podržali ideju jednako kao i roditelji. Nikome ništa nije nametnuto i do realizacije smo došli zajedno. Podržavam ideju mladih HSLS-a i želim svojim iskustvom kao ravnatelj pomoći u realizaciji ideje', zaključio je Duvnjak.

Mladi liberali na Facebooku su pokrenuli stranicu 'Za uvođenje školskih uniformi' koju je u samo nekoliko dana podržalo gotovo 6.000 ljudi što dovoljno govori o podršci koju ovakva ideja u javnosti ima i za koju su, ističu mladi liberali, uvjereni da će biti i veća kada kampanja i predstavljanje krene.