PLAĆA EUROPSKA UNIJA

Škole nabavljaju jabuke za nevjerojatnih 18 kuna po kilogramu!

11.02.2014 u 15:18

Bionic
Reading

Iako svi u školama smatraju hvalevrijednim projekt Europske unije 'Shema školskog voća', koji od ove školske godine omogućuje da i hrvatski učenici nižih razreda osnovnih škola dobiju jedan besplatan obrok voća tjedno, mnoge je zbunila činjenica da je voće koje stiže u škole značajno skuplje od onog koje imaju redovno u sklopu školske marende, a cijena mu je veća čak i od one maloprodajne na tržnicama i u trgovinama.

Posebice odskaču jabuke, koje kad se naručuju za redovnu školsku marendu koštaju po kilogramu između četiri i pet kuna, a u sklopu projekta 'besplatnog voća' gotovo 18! Vidljivo je to i iz dostavnice vodećeg dobavljača za škole s istarskog područja, Poljoprivredne zadruge Agro-Istra iz Pule, gdje je jednoj školi izdan račun od 395 kuna za dostavu 22,1 kilogram jabuka, piše Glas Istre

Već je i cijena jabuke bez PDV-a izuzetno visoka, po kilogramu iznosi čak 14,30 kuna, da bi konačna cijena dostigla nevjerojatnih 17,87!


Kod istog dobavljača u redovnoj isporuci hrane školama i vrtićima jabuke koštaju od 4,2 do pet kuna, ovisno o sorti. Škole koje svakog tjedna imaju obavezu potpisati i ovjeriti račun i otpremnicu u nevjerici su kada vide kolika je razlika u cijeni između 'Sheme školskog voća' i uobičajene dostave voća.

'Kad bi se voće prodavalo u rangu redovnih cjenika, mogli bi ga dobiti svi učenici u školi, a ne samo oni u nižim razredima, ističu ravnatelji iz Pule. Napominju da razlika u cijeni postoji i za druge vrste voća.

Procedura je takva da sredstva, koja u 75-postotnom iznosu stižu iz europskih fondova, isplaćuje Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Ministarstvo poljoprivrede je nakon provedenog natječaja odobrilo da se ovim poslom može baviti 15 dobavljača grupiranih po županija, s time da jedino Konzum ima pravo opskrbljivati škole na području cijele države.