REAKCIJE NA 'SLUČAJ GRUDI'

Skidanje veselih Krapinjanki nije subverzivno, nego dio nasilne kulture

14.06.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Gole grudi u kombinaciji s hrvatskim dresom uzbudile su 'čednu' hrvatsku naciju nakon što su mediji otkrili da su mlade navijačice, čija se zabava iz Poljske preselila na društvene mreže, zaposlene na 'državnoj sisi'. Iako je Ministarstvo kulture najavilo stegovni postupak za navijačicu koja radi kod njih, prošla je samo s usmenim upozorenjem etičkih povjerenika da pripazi na ponašanje. Jesu li razgolićene službenice doista najproblematičniji dio hrvatskog birokratskog aparata, ili se radi o njihovoj privatnosti koja ne treba biti predmet interesa Ministarstva?

U hrvatskim medijima dosad nije zabilježen slučaj da je neka državnainstitucija pokušala kazniti nekog službenika zbog narušavanja ugledainstitucije. Ne može se ne primijetiti da one uopće ne funkcionirajutako besprijekorno kako bi se dalo brzopleto zaključiti na osnovi tepovršne statistike. Neki od najviše rangiranih državnih službenikapostali su zbog kriminalnih radnji čak i problem pravosuđa, a na radnom mjestu nisu zaradili nikakve sankcije.

Je li onda pretjerana reakcija Ministarstva kulture koje je najprijenajavilo sankcije, da bi se na kraju zadovoljilo usmenom opomenommladoj službenici? Što tek reći za Carinu, čijem se donedavnom šefu sudi u najvećoj korupcijskoj aferi, dok tamo još uvijek smišljaju stegovne mjere svojoj razgolićenoj zaposlenici. Gdje je granica navijačkom bodrenju i nije liegzibicionistički izlet državnih službenica ipak tek privatni eksces?

'Njihovo ponašanje je neprimjereno, ali mislim da ono pripadaprivatnoj domeni. Dovoljno je što se te djevojke razvlači podruštvenim mrežama. Iznenadila me najava Ministarstva kulture jer mise povod za stegovni postupak učinio zbilja trivijalan', komentiralaje za tportal Nadežda Čačinović, redovna profesorica Filozofskogfakulteta u Zagrebu. Ona smatra da je riječ o benignom slučaju, aMinistarstvo bi trebalo sankcionirati navijačice samo ako su prekršileradnu obavezu, odnosno ako su, na primjer, otišle na Euro iako suformalno na bolovanju.

Mediji su priču predstavili i u kontekstu licemjerja HDZ-a, sobzirom da su djevojke članice mladeži te stranke, što za Čačinovićnije sporno. 'To da su članice HDZ-a može biti vrijedno komentara, jerje riječ o stranici koja se zalaže za tradicionalne vrijednosti',istaknula je.


Za novinarku Jutarnjeg lista Nadu Mirković ovaj slučaj posljedica je navijačkog ludila, 'ali iomladinskog nepoznavanja granica koje se očito prenijelo i na neštoodraslije zaposlene'. S obzirom da navijačice nisu na nekomprominentnom položaju u Ministarstvu (odnosno u Carini u kojoj drugaradi), medijsko uzbuđenje ocjenjuje pretjeranim. Sam stegovni postupaknije joj se učinio spornim.

'Ne znam što u Ministarstvu kulture radi osoba koja se može zanijetinavijačkom histerijom da toliko izgubi glavu? Zaposleni u državnimslužbama bi morali znati što je odgovornost i ne bi se trebali prepuštati strastima na javnom mjestu. Ipak, cijeli ovaj slučajpromatram kao posljedicu navijačkog ludila i prevelike konzumacijealkohola. Navijanje se pretvara u histeriju koju ne bismo trebalipodržavati. U Engleskoj je to uzelo previše maha, a pod to se podvlačenetrpeljivost i nasilje', komentirala je za tportal Nada Mirković.

Upozorava da društvene mreže, s kojih su fotografije i procurile,suprotno raširenom mišljenju nisu područje osobne slobode, i sve štoste objavili na svom wallu sutra može biti udarna vijest. A bi liza Nadu Mirković i muškarac bez gaća bio vrijedan tolike medijskepažnje? 'Bio bi, ako je državni službenik i ako je radio neštoneprimjereno javnom moralu', kazala je.

Direktorica Centra za ženske studije Rada Borić kaže da ne trebapreviše moralizirati oko skidanja navijačica, ali treba kritičkigovoriti o zloupotrebi ženskog tijela, tim prije što će i na Euru i naOlimpijskim igrama u Londonu cvjetati prostitucija.

'Zaposlenica Ministarstva kulture nije rušila ugled Ministarstva kulture izlaganjem svoga tijela, već je svojim ponašanjem postala dijelom navijačke, nažalost, nasilne kulture. Netko bi mogao reći da je to bio svojevrstan performans koji pripada kulturi svakodnevice, no, budući da se navijaštvo i nasilje koje ide uz njega može i drukčije čitati, njihovo izlaganje tijela nažalost nije bilo subverzivno. Voljela bih da su to napravile u stilu Pussy Riot', zaključila je.