utrka za zagreb

[VIDEO] Škare Ožbolt: Uvesti službu za uklanjanje grafita na fasadama zgrada

12.04.2021 u 13:37

Bionic
Reading

Nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Vesna Škare Ožbolt u ponedjeljak je predstavila rješenje za problem grafitnih natpisa na fasadama zgrada u Zagrebu, istaknuvši da treba uvesti veće kazne, ali i javnu službu koja će uklanjati te natpise

"Grad je stradao od potresa, ali i od vandalizma. Gotovo svaka zgrada u centru Zagreba je pošarana”, rekla je Škare Ožbolt napomenuvši da problem ne vidi u grafitima koji su vrsta ulične umjetnosti, već u natpisima koje vandali ostavljaju na fasadama zgrada.

Ustvrdila je da se Zagreb do sada nije u dovoljnoj mjeri bavio tim problemom, usporedivši ga s europskim metropola, poput Rima, gdje postoje visoke novčane kazne za šaranje po zgradama.

Šaranje po fasadama je prekršajno i kazneno djelo. Treba povisiti kazne za vandale koji uništavaju fasade", poručila je.

Grad treba uvesti dodatne redare koji bi po danu i noći pratili stanje i bili prva zaštita od takvog vandalizma te uvesti javnu službu koja bi micala te natpise s fasada”, kazala je dodavši da sadašnja rješenje trošak uklananja tih natpisa uglavnom prebacuju na leđa stanara i vlasnika nekretnina.

Škare Ožbolt se osvrnula i na problem buke i vibracija u stanovima koje uzrokuju tramvaji prolazeći centrom grada.

Zagreb: Vesna Škare Ožbolt o uklanjanju grafita na pročeljima zgrada Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/Pixsell

“Bez obzira koliko te snažne vibracije bile, one su nedopustive. Nastaju zbog toga što većina tračnica nije sanirana ili rekonstruirana”, ustvrdila je te pozvala ZET da napravi i javno objavi plan sanacije tračnica.

Komentirala je i najavu vršiteljice dužnosti gradonačelnice Jelene Pavičić Vukičević da će Grad Zagreb raspisati natječaj za izgradnju novog Dinamovog stadiona.

“Govori se o raspisivanju natječaja, a ne zna se tko je financijer stadiona. Naš je prijedlog da Dinamo financira građenje stadiona, a da mu grad osigura pravo građenja”, kazala je Škare Ožbolt.

No, gradnja stadiona ne smije se dozvoliti mjesec dana prije izbora, kada nisu riješeni ni imovinsko-pravni odnosi između grada i Dinama. Za odluku o budućnosti stadiona treba pričekati konstituiranje nove Gradske skupštine, koja donosi odluke o takvim projektima.