ŠOK KOD SUSJEDA

Mlada žena u Sloveniji ipak preminula nakon cijepljenja. Infektologinja Beović: Cjepivo Johnson&Johnson treba prestati koristiti

29.09.2021 u 10:04

Bionic
Reading

Nakon što je u utorak objavljena informacija da je preminula 20-godišnjakinja koja je prije dva tjedna primila cjepivo Janssen proizvođača Johnson&Johnsona, iz Sveučilišne bolnice (UKC) u Ljubljani to su demantirali, preciziravši da je žena u životnoj opasnosti. Pacijentica je u srijedu ujutro, potvrđeno je iz bolnice, ipak preminula. U međuvremenu, oglasila se i stručna voditeljica vladine savjetodavne skupine za cijepljenje, infektologinja Bojana Beović, te je pozvala na privremenu obustavu korištenja tog cjepiva

'Nažalost, mogu potvrditi da je borba za život završila neuspjehom', rekao je RTV Sloveniji Igor Rigler, voditelj odjela hitne neurologije u UKC-u Ljubljana. 'Još ne možemo točno reći je li komplikacija povezana s cijepljenjem. Komplikaciju su već prijavili strani istraživači, a mogla bi se dogoditi u jednom slučaju na 100.000 cijepljenih', rekao je Rigler.

Kako je objasnio, stanje pacijentice bilo je vrlo kritično, koagulacija u tijelu bila je poremećena, a u isto vrijeme imala je niske trombocite i krvne ugruške. 'Dakle bila je podložna krvarenju i ugrušcima u isto vrijeme. Kombinacija oba procesa u tijelu uzrokovala je moždana krvarenja i ugruške u mozgu. Sve što smo mogli učiniti, što moderna medicina može učiniti u takvim uvjetima, pokušali smo. Savjetovali smo se sa svim stručnjacima iz UKC-a koji rade na ovom polju. To su vaskularni specijalisti, hematolozi, nefrolozi, neurolozi.'

Kako je objasnio Rigler, od ponedjeljka ujutro, kada je djevojka došla na hitnu, liječena je svim raspoloživim sredstvima. 'Zauzeli smo agresivan pristup i cijelo vrijeme je liječili. Htjeli smo poboljšati situaciju, ali nažalost nije uspjelo, pa smo jutros potvrdili smrt.'

Zbog vremenskog slijeda cijepljenja jednokratnim vektorskim cjepivom slučaj je prijavljen Nacionalnom institutu za javno zdravstvo kao moguća nuspojava te postoji osnovana sumnja da postoji uzročno-posljedična veza između cijepljenja i komplikacija, dodaju iz klinike.

Prema zadnjim podacima, cjepivom Janssen u Sloveniji je cijepljeno 119.799 osoba, a Slovenija je u utorak od Mađarske naručila novih 100 tisuća doza upravo tog cjepiva.

Nakon incidenta infektologinja i stručna voditeljica vladine savjetodavne skupine za cijepljenje Bojana Beović izjavila je za POP TV kako smatra da bi cijepljenje Janssenom trebalo barem privremeno obustaviti.

'Takva nuspojava događa se u nekoliko na milijun slučajeva i nismo očekivali tako nešto. Nigdje nismo imali ozbiljnih upozorenja da bismo trebali ograničiti ovo cjepivo. No događaj je toliko tragičan da je moje osobno mišljenje da u ovom trenutku više ne bismo riskirali i više ne bismo koristili ovo cjepivo, bez obzira na različito mišljenje EMA-e ili mnogih drugih zemalja koje ga koriste', rekla je Beović.

  • +6
Koronavirus u Sloveniji Izvor: Profimedia / Autor: Zeljko Stevanic / Xinhua News / Profimedia

Utvrdi li se da je između smrti dvadesetogodišnjakinje i cijepljenja bilo uzročno-posljedične veze, bit će to drugi takav slučaj u Sloveniji.

Slovenka s diplomatskom putovnicom, mlada žena i supruga slovenskog diplomata stacioniranog u Bruxellesu umrla je krajem svibnja ove godine, nakon što je primila cjepivo protiv covida-19 koje je razvila tvrtka Johnson&Johnson, kad su članove slovenskih misija i diplomate u Bruxellesu cijepili slovenski infektolozi.

Liječnici u Bruxellesu tada su joj dijagnosticirali duboku vensku trombozu te propisali terapiju, ali je umrla u bolnici nakon što je više dana bila u kritičnom stanju.

Istraga provedena u Sloveniji na temelju nalaza dokumentacije iz Belgije pokazala je da se radilo o inače vrlo rijetkoj neželjenoj posljedici cijepljenja vektorskim cjepivima koja mogu izazvati stvaranje krvnih ugrušaka.

Više desetaka tisuća Slovenaca do sada je primilo ovo cjepivo koje se daje u jednoj dozi. Ono se kao najpoželjnije tražilo posljednjih tjedana, kad je vlada uvela restrikcije vezane uz obvezne covid potvrde i najavila obvezno cijepljenje za neke kategorije građana, te radi turističkih odlazaka u inozemstvo bez čekanja druge doze.