MINISTAR ZDRAVSTVA POTVRDIO

Slovenija obustavlja cijepljenje Johnson&Johnsonom nakon smrti 20-godišnjakinje koja je primila to cjepivo

29.09.2021 u 12:44

Bionic
Reading

Slovenski ministar zdravstva Janez Poklukar potvrdio je u srijedu da se u toj zemlji obustavlja cijepljenje cjepivom Janssen proizvođača Johnson&Johnson, nakon što je 20-godišnjakinja cijepljena ovim cjepivom preminula, a njezina smrt dovodi se u vezu s komplikacijama nakon cijepljenja

Poklukar je rekao da je ministarstvo donijelo ovu odluku na prijedlog savjetodavne skupine za cijepljenje pri Nacionalnom zavodu za javno zdravstvo. 'Obaviješteni smo o sumnji na štetan događaj u vrijeme cijepljenja, koji je završio tragično. Pokrenuti su svi propisani postupci kako bi se razjasnile sve okolnosti bolesti', objasnio je.

Inače, prošlog je tjedna u Sloveniju stiglo 21.600 novih doza ovog cjepiva, a do sada je njime cijepljeno 119.799 osoba.

Neki centri za cijepljenje već su počeli povlačiti cjepivo Janssen iz ponude. Osim Pfizera, Biontecha i Moderne, Sveučilišni klinički centar Ljubljana je u rasporedu za ponedjeljak i utorak imao na raspolaganju i Janssen, no već od danas ono više nije u ponudi. Cjepivo Janssen također nije na popisu ljubljanskog Doma zdravlja, gdje se cijepe s druga tri cjepiva (AstraZeneca, Moderna, Pfizer).

U mariborskom domu zdravlja, kako je za RTV Sloveniju potvrdio Aleksander Jus, pomoćnik ravnatelja za zdravstvenu zaštitu Doma zdravlja Maribor, cjepivo Janssen neće se povući dok ne dobiju upute od Ministarstva zdravstva i NIJZ-a. Dom zdravlja u Mariboru prošli je tjedan primio 2200 doza Janssenovog cjepiva, a do kraja tjedna potrošeno je nešto manje od 300 doza. Jus je također istaknuo kako interes za cijepljenje jako opada.

  • +4
Johnson & Johnson cjepivo Izvor: Profimedia / Autor: Carlos L. Vives / Alamy / Alamy / Profimedia

Cjepivo Janssen primalo se u jednoj dozi te se kao najpoželjnije nametnulo posljednjih tjedana, kad je vlada uvela restrikcije vezane uz obvezne covid potvrde i najavila obvezno cijepljenje za neke kategorije građana, te radi turističkih odlazaka u inozemstvo bez čekanja druge doze.