objavio guverner

Sjeverodoneck pod žestokim napadom Rusije, prvi put bačene i rakete na Zaporižju

25.05.2022 u 14:36

Bionic
Reading

Grad Severodoneck pod žestokim je udarima ruskih snaga, rekao je tamošnji guverner u srijedu kada su prvi put rakete ispaljene i na Zaporižju, javlja BBC

"Grad se neprekidno razara", rekao je za ukrajinsku televiziju guverner Luhanska, regije u kojoj se nalazi Severodoneck, Serhij Hajdaj.

"Bacaju bombe iz aviona...koriste Grad i Smerch (višestruke raketne sustave) i topništvo", naglasio je.

Guverner tvrdi da su se "ruski vojnici približili dovoljno blizu da grad granatiraju iz minobacača. "Situacija u gradu je vrlo teška", rekao je i upozorio da su idući dani kritični. Hajdaj je u objavi na Telegramu u srijedu ujutro također optužio ruske snage da ciljaju tvornicu Azot u kojoj se civili skrivaju u skloništima. Ubijeno je šest osoba, a osmero je ranjenih, rekao je Hajdaj, dodavši da se većina incidenata dogodila blizu skloništa.

  • +9
Život u podzemnoj željeznici u Harkivu Izvor: EPA / Autor: SERGEY KOZLOV

Ukrajinske vlasti objavile su da su dva područja južnog grada Zaporižja rano jutros pogođena ruskim projektilima. Jedna osoba je poginula, a tri su ranjene. Četiri projektila navodno su ispaljena iza 5 ujutro po lokalnom vremenu, a jedan projektil su presreli, u prvom takvom napadu na grad. U napadu su oštećeni trgovački centar i najmanje 62 kuće, objavila je regionalna uprava. Ruska ofenziva uglavnom je usredotočena na istočnu Ukrajinu, ali ruske snage kontroliraju dio velike regije Zaporižja, uključujući i nuklearnu elektranu. Ukrajinski dužnosnici kažu da je Rusija okupila svoje tri bojne taktičke skupine u Vasilivki, oko 50 kilometara južno od Zaporižje, ali još se ne zna planiraju li pokrenuti ofenzivu na grad.