KIM YO-JONG

Sjevernokorejska 'princeza' izgubila naklonost brata Kim Jong-una

19.04.2019 u 14:29

Bionic
Reading

Kim Yo-jong, mlađa sestra sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una, maknuta je ovih dana iz najvišeg državnog tijela, što su zapadni mediji protumačili kao 'princezin' trajni gubitak naklonosti vođe

Kako piše ugledni The Business Insider, Kim Yo-jong, koja se smatrala najmoćnijom ženom u toj najizoliranijoj državi na svijetu, nije navedena na popisu članova izvršnog tijela vladajuće Radničke partije.

Također, 'princeza', kako ju je zvao njezin otac i nekadašnji sjevernokorejski čelnik Kim Jong-il, već se mjesecima ne pojavljuje na partijskim okupljanjima.

Okolnosti pod kojima je donedavno najmoćnija žena Sjeverne Koreje izbačena iz Politbiroa Radničke partije nisu poznate. No Kim Yo-jong ipak je viđena na nedavnoj sjednici Vrhovne narodne skupštine te je pozirala fotografima s novoizabranim stranačkim dužnosnicima, što ukazuje na to da nije u potpunosti ostavljena po strani.

Svjetska javnost upoznala je Kim Yo-jong prije dvije godine, kada je imenovana čelnicom propagandnog odjela Radničke partije i alternativnom članicom Politbiroa.

  • +4
Kim Yo-jong Izvor: Kyodo / Profimedia / Autor: N. N.

Kim Yo-jong pratila je svojeg brata Kim Jong-una na više međunarodnih događaja, uključujući Zimske olimpijske igre u Pjongčangu 2018., na kojima je pravila društvo američkom potpredsjedniku Mikeu Penceu, a bila je u bratovoj pratnji i tijekom njegova susreta s predsjednikom Sjedinjenih Država Donaldom Trumpom u veljači ove godine u Hanoiju.

Još uvijek nije poznato hoće li sjevernokorejska 'princeza' pratiti brata na njegov prvi samit s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom koji je predviđen za idući tjedan.