PORTRET KIM YO-JONG

Kimova vjerna sjena i šefica agitpropa najizoliranije države na svijetu

10.02.2018 u 17:16

Bionic
Reading

Svečano otvorenje Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu zasjenjeno je dolaskom Kim Yo-jong, mlađe sestre sjevernokorejskog diktatora Kim Jong-una koja je stigla u susjednu zemlju kako bi osobno prenijela poruku svojeg brata južnokorejskom predsjedniku Moon Jae-inu da osobno nazoči summitu u Pjongjangu. Tportal donosi portret ključne savjetnice sjevernokorejskog čelnika, šefice njegovog kabineta te kreatorice tamošnjeg odjela agitacije i propagande

Mlađa sestra sjevernokorejskog diktatora rođena je 26. rujna 1987. godine u Pjnogjangu kao plod veze Kim Jong-ila i jedne od njegovih brojnih ljubavnica, Ko Yong-hui s kojom je imao još dvoje djece.

Šefica 'agitpropa' blisko je povezana s bratom, sadašnjim sjevernokorejskim predsjednikom, unatoč tome što su godinama bili razdvojeni nakon što su se zajedno školovali u Švicarskoj od 1996. do 2000. godine.

Nakon povratka iz Švicarske, Kim Yo-jong započinje studij na vojnom sveučilištu koje nosi ime njezinog djeda i osnivača najizoliranije države na svijetu, Kim Il-sunga. Paralelno s vojnim studijem, Kim Yo-jong studira računalstvo na civilnom studiju koje također nosi ime osnivača Sjeverne Koreje.

Jedna od najbliskijih kolegica tijekom studija bila joj je kćer Megumi Yokote koja je tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća zajedno s još 16 japanskih državljana oteta u Zemlji Izlazećeg Sunca i potom dovedena u Sjevernu Koreju gdje joj se gubi svaki trag. Režim u Pjongjangu je priznao otmicu i kasnije priopćio kako je Megumi Yokota preminula u zatočeništvu, no japanske vlasti vjeruju kako je ona još uvijek živa.

Izvanbračna veza s kolegom i očevim tjelohraniteljem

Očekivano, Kim Yo-jong završava studij u roku kao jedna od najboljih studentica te odmah ulazi u sjevernokorejske strukture moći. No, njezin ulazak na političku scenu prati skandal budući da su južnokorejski mediji netom nakon njezinog vjenčanja 2015. godine s Choe Songom, sinom visokopozicioniranog partijskog dužnosnika Choe Ryong-haea, izvijestili kako je Kim Yo-jong trudna s kolegom sa sveučilišta i djelatnikom sjevernokorejske agencije nazvane Soba 39 koja je zadužena za prebacivanje deviza na inozemne račune tamošnjih vlastodržaca.

Neimenovani navodni otac njezinog djeteta također je bio i osobni čuvar Kim Jong-ila, no njegova sudbina je nepoznata. Također nije poznat ni tijek njezine trudnoće, no brak sa sinom predsjednika sjevernokorejskog prezidija i ceremonijalnog predsjednika najizoliranije države na svijetu je opstao.

Kim Yo-jong je prvi put zamijećena tijekom snimanja zajedničke fotografije sudionika Treće konferencije Radničke partije Sjeverne Koreje u rujnu 2010. kad su je južnokorejske tajne službe identificirale kao Kim Jong-ilova kćer, a njezino prisno druženje s Kim OK, tadašnjom očevom ljubavnicom dalo je povoda nagađanju kako je ona zapravo izvabračna kćer Kim Jong-ila i njegove osobne tajnice koja je skončala život prije dvije godine u logoru.

Prvo pojavljivanje u javnosti

  • +4
Kim Yo Jong Izvor: Kyodo / Profimedia / Autor: N. N.

Kćer drugog po redu sjevernokorejskog predsjednika zamijećena je i tijekom državnog pogreba njezinog oca u prosincu 2011. godine kad se po prvi put javno pojavljuje u društvu brata i sadašnjeg čelnika militantne države. Kim Yo-jong je tijekom pogreba bila među najbližim očevim suradnicima, no nije bila dio odbora za pogreb niti je spomenuta tijekom televizijskog prijenosa posljednjeg ispraćaja.

Godinu dana kasnije Kim Yo-jong ipak ulazi u sferu javnog djelovanja te postaje članica komisije za nacionalnu obranu, a brat je uzima i za propagandnu savjetnicu zaduženu za promidžbu tijekom njegovih poprilično rijetkih i nepredvidljivih turneja uzduž i poprijeko Sjeverne Koreje.      

Prvi put je službeno predstavljena sjevernokorejskom narodu u ožujku 2014. godine kad je bila u bratovoj pratnji na partijskom zasjedanju, a tom prilikom ju je sjevernokorejska televizija imenovala višom partijskom dužnosnicom. Koliko, pak, brat ima povjerenja u nju ponajviše govori izvješće južnokorejskih agenata koji tvrde kako je jedno kratko vrijeme dok je Kim Jong-un bio na liječenju predsjedala zemljom.

Pokretačka sila

Dobro odrađen posao tijekom oporavka brat je nagradio pozicijom potpredsjednice partijskog odjela za propagandu i agitaciju, a vrlo brzo je imenuje i predsjednicom tog ključnog partijskog mehanizma. Osim toga, dobiva i status ministrice, no bez portfelja te s tom dužnošću često prati brata na njegovim 'terenskim izviđanjima'.       

Dobri poznavatelji situacije u Sjevernoj Koreji smatraju kako je Kim Yo-jong pokretačka sila i kult ličnosti svojeg brata koji je preslikan po uzoru na njihovog djeda Kim Il-sunga, uz neka poboljšanja. Naime, upravo se ona smatra kreatoricom novog propagandnog pristupa koji pokušava prikazati Kim Jong-una u znatno pozitivnijem imidžu kao 'čovjeka naroda' i 'čovjeka iz naroda'.

Smatra se i tvorcem ideje o propagadnom prijateljstvu brata s košarkaškom zvijezdom Dennisom Rodmanom te učestalim bratovim nastupima na sajmovima tijekom kojih on iskrsne dojahavši na konju među razdragane mase.  

Početkom prošle godine čelnica propagande imenovana je i u Politbiro te je kao članica tog vrhovnog vijeća i doputovala u Pjongčang. Stručnjaci sjevernokorejskih studija pri seoulskom Sveučilištu Dongguk smatraju kako je Kim Yo-jong pomno odabrana za tu ulogu te kako će, uz bratov pristanak, nastaviti širiti novi partijski 'kurs' koji znači raskid s 'prerigidnim' Kim Jong-ilovim nasljeđem i vlastitim kadroviranjem iznjedriti novu generaciju političke sjevernokorejske elite.