članica politbiroa

Ovo je sestra Kim Jong-una, najmoćnija žena Sjeverne Koreje

10.10.2017 u 17:25

Bionic
Reading

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un ovih dana unaprijedio je svoju sestru Kim Yo-jong postavivši je za članicu politbiroa – najvišeg državnog tijela u zemlji, čime je ova tridesetogodišnjakinja postala najmoćnija žena najizoliranije države na svijetu

'Postavljanje Kim Yo-jong za člana politbiroa dokazuje daljnje učvršćivanje moći obitelji Kim', kazao je Michael Madden, stručnjak za Sjevernu Koreju s baltimorskog Sveučilišta John Hopkins.

Dobar poznavatelj prilika u najizoliranijoj državi svijeta dodaje kako diktatorova sestra sve više napreduje te kako je do članstva u politbirou došla s dužnosti ministrice propagande, koju još uvijek obnaša.  

Kim Yo-jong se, inače, početkom godine s bratom i nekolicinom visokih sjevernokorejskih dužnosnika našla na američkoj 'crnoj listi' zbog ozbiljnih optužbi za kršenje ljudskih prava.     

Sestra sjevernokorejskog diktatora najmlađa je kći preminulog Kim Jong-ila te s braćom Jong-unom i Jong-cholom dijeli istu majku.

S bratom, sadašnjim čelnikom Sjeverne Koreje, pohađala je školu u švicarskom Bernu, a udana je za sina Choe Ryong-haea, moćnog stranačkog tajnika.

Upućeni u sjevernokorejske prilike ističu kako je glavna uloga Yo-jong promoviranje lika i djela starijeg brata putem ministarstva propagande i agitacije, a upravo ona stoji iza svih bratovih javnih nastupa, kao i prateće logistike. Pored toga, Yo-jong ima ulogu bratove savjetnice za odnose s javnošću.

Mlađa diktatorova sestra dosad se u javnosti nije učestalo pojavljivala, a zamijećena je na očevom pogrebu 2011. godine te prigodom odabira Kim Jong-una za partijskog čelnika tri godine kasnije. Sporadično se pak kao bratova pratnja pojavljuje na odabranim službenim fotografijama.

Kim Yo-jong odnedavno je članica politbiroa Izvor: Društvene mreže / Autor: euronews

U listopadu 2015. godine pokrenute su glasine kako je Yo-jong smijenjena s mjesta ministrice propagande zbog loših rezultata, no to se pokazalo neistinitim. Štoviše, upravo je ona zaslužna za uspješno skrivanje očeve bolesti od očiju javnosti.    

Yo-jong u javnosti djeluje kao pristupačna i dobro odgojena osoba, dok upućeniji tvrde kako je diktatorova sestra zapravo 'muškarača' koju ostali članovi obitelji pretjerano ne vole. Tijekom školovanja u Švicarskoj bila je okružena pratnjom, a jednom prilikom je zbog najobičnije prehlade hitno prebačena u jednu od najboljih švicarskih klinika.