AMERIČKI DRŽAVNI TANIK

Sjeverna Koreja osudila Blinkenov komentar: 'SAD će pogoršati vojnu napetost'

11.11.2023 u 07:03

Bionic
Reading

Sjevernokorejsko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je u subotu upozorenje američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena zbog približavanja Pyongyanga i Moskve, ocijenivši da će ono 'samo pogoršati opasnu političku i vojnu napetost' na poluotoku.

Šef američke diplomacije je u prigodi ovotjednog posjeta Seulu rekao da ga zabrinjava 'jačanje opasne vojne suradnje Sjeverne Koreje i Rusije i pozvao Peking, glavnog saveznika Pyongyanga, da upotrijebi svoj utjecaj i spriječi opasne vojne pokuse.

Pyongyang je u subotu osudio Blinkenove izjave, ocijenivši ih 'neodgovornim i provokativnim'. Ti komentari 'samo pogoršavaju opasnu političku i vojnu napetost na Korejskom poluotoku i u regiji', poručilo je ministarstvo, prenosi službena sjevernokorejska agencija KCNA.

'Sjedinjene Države se moraju priviknuti na novu stvarnost u vezama Sjeverne Koreje i Rusije', navodi se u tekstu u kojemu je upotrijebljeno službeno ime zemlje, Demokratska Narodna Republika Koreja. Rusija i Sjeverna Koreja, povijesni saveznici, pod međunarodnim su sankcijama - prva zbog invazije na Ukrajinu, a druga zbog svojih zabranjenih programa nuklearnog oružja i raketa.

Jačanje njihove vojne suradnje je razlog zabrinutosti Ukrajine i njezinih saveznika, napose nakon sastanka sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una i ruskog predsjednika Vladimira Putina u rujnu na ruskom dalekom istoku.

Seul kaže da je Sjeverna Koreja poslala Rusiji više od milijun topničkih granata za rat u Ukrajini, a u zamjenu je dobila tehničke savjete za svoje satelite. Pyongyang je u subotu rekao da 'nije važno što će drugi reći, prijateljske veze i suradnja DNRK-a i Rusije, koje teže neovisnosti, miru i prijateljstvu, neprestano se učvršćuju'.

Nakon posjeta Antonyja Blinkena ovog tjedna, američki ministar obrane Lloyd Austrin treba se u ponedjeljak sastati s južnokorejskim kolegom dok Sjedinjene Države učvršćuju suradnju na polju obrane.