toplo-hladno

Sjeverna Koreja nudi obnovu međukorejske vruće linije, kritizira SAD

30.09.2021 u 08:44

Bionic
Reading

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un rekao je da je voljan sljedeći mjesec obnoviti međukorejske prekinute vruće linije, no optužio je SAD da predlaže pregovore, a da nije promijenio svoju "neprijateljsku politiku" prema zemlji, objavila je državna novinska agencija KCNA u četvrtak

Kim je to izjavio za vrijeme sjednice Vrhovne narodne skupštine, koja se okupila drugi dan kako bi razgovarala o vladinoj političkoj, ekonomskoj i društvenoj agendi.

Sjeverna Koreja ovog je tjedna isprobala dosad neviđenu nadzvučnu raketu pridruživši se utrci za napredni sustav naoružanja koju vode velike vojne sile, i ponovno je zahtijevala da Seul i Washington ukinu svoje "dvostruke standarde" zbog razvoja naoružanja.

Kim je izrazio spremnost za ponovno povezivanje međukorejskih telefonskih linija počevši od listopada, ali je kritizirao "zabludu" Juga u vezi s onim što naziva vojnim provokacijama sa sjevera.

Južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje odgovorno za međukorejske poslove pozdravilo je Kimovu ponudu za telefonske linije, ali nije komentiralo njegove druge primjedbe.

Kim je imao oštriji ton prema Washingtonu, optužujući novu administraciju predsjednika Joea Bidena da "koristi lukavije načine i metode" nastavljajući s vojnim prijetnjama, dok istodobno i dalje nudi pregovore.

"SAD proklamira 'diplomatski angažman' i 'dijalog bez uvjeta', ali to je samo sitni trik da prevari međunarodnu zajednicu i prikrije svoja neprijateljska djela", rekao je Kim.