UVODE DRŽAVNU RELIGIJU

Sjeverna Karolina 'zaratila' s ostatkom Amerike!

04.04.2013 u 12:58

Bionic
Reading

Republikanci iz parlamenta Sjeverne Karoline ovog su tjedna podnijeli rezoluciju kojom predlažu da se u toj saveznoj američkoj državi proglasi službena religija. Ukoliko se rezolucija usvoji, Sjeverna Karolina bila bi izuzeta od svih sudskih presuda na nacionalnoj razini koje se odnose na Prvi amandman ili bilo što drugo vezano uz američki Ustav

Prijedlog rezolucije u Zastupničkom domu Sjeverne Karoline inicijalno je podržalo 11 republikanaca, uključujući i čelnika republikanske parlamentarne većine. U rezoluciji se navodi da je Sjeverna Karolina 'suverena' i stoga izuzeta od bilo koje presude federalnog suda - uključujući Vrhovni sud - koja se odnosi na odvajanje crkve i države.

'Ustav SAD-a ne osigurava federalnoj vlasti ni federalnim sudovima ovlasti u odlučivanju što je ustavno ili neustavno; stoga, temeljem Desetog amandmana Ustava SAD-a, ovlast utvrđivanja ustavnosti, pravilne interpretacije i pravilne provedbe Ustava rezervirana je za savezne države i narod', stoji u predloženoj rezoluciji.

Dalje se tvrdi da je 'svaka država unije suverena i može neovisno odlučivati o zakonima koji se tiču uspostave religije'.

Predložena rezolucija posljednji je dokaz jačanja desnice u zastupničkim domovima saveznih država pod kontrolom republikanaca.

S Bijelom kućom i Senatom pod kontrolom Demokratske stranke, republikanska supervećina u nekoliko saveznih država preuzela je na sebe misiju blokiranja programa i inicijativa predsjednika Baracka Obame, predlažući ekstremno desne zakone i odvajanje pojedinih država od nacionalne vlade.