sjednica vlade

Danas se očekuje značajan porast novooboljelih; restriktivne mjere donosit će se brzo, a brzo će se i povlačiti

25.06.2020 u 09:05

Bionic
Reading

Na dnevnom redu sjednice Vlade je izvješće o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima vezanim za koronavirus u Republici Hrvatskoj te aktivnostima Stožera civilne zaštite

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u uvodnoj je riječi istaknuo: Kao što smo rekli više puta, nakon uspješne borbe u prvom valu, on je opet tu. Nakon što se pojavio u veljači našom provodobnom reakcijom smo ga obuzdali i krenuli popuštati mjere u tri faze. Punih 25 dana zabilježili smo svega 12 novooboljelih. U tom istom razdoblju Slovenija je imala 31 novooboljelog. U susjednoj BiH i Austriji bilo ih je više od 700....

  • +6
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpić

'Izuzetno povoljna situacija omogućila nam je da se među prvima otvorimo prema stranim turistima i bili smo svjesni da to predstavlja potencijalni rizik. Otvorili smo se prema desetak europskih država s dobrom epidemiološkom slikom. To se pokazalo uspješnim jer imamo preko 200 tisuća turista. Posljednjih dana opet porast broja zaraženih i to treba poslužiti kao upozorenje. Razumljivo je da je nakon 2 mjeseca zatvaranja došlo do opuštanja. Iako se virus širi sporije u ljetnim mjesecima, i to je i temeljni razlog da se na izbore ide u ljetnim mjesecima', poručio je Plenković.

Dokument: "237. sjednica Vlade"

Kazao je da se naš suživot s virusom nastavlja, toga moramo biti svjesni. Mi ćemo učiniti sve da ga držimo na niskoj razini no moramo biti spremani na pojedinačna žarišta ali moramo voditi računa da održimo gospodarstvo i turizam.

Istaknuo je da će borba protiv virusa trajati, to nije sprint, nadam se ne ni maraton nego borba na srednje pruge. Samo je 18 hospitalizacija, nema bolesnika na respiratoru i to je bitno drugačije.

'Dali smo ogroman iznos sredstava, a zahvaljujući reputiaciji koju uživamo na financijskim tržiščtima, osigurali smo likvidnost. Tu smo pokazali da smo na razini zadatka', istaknuo je.

Samo u Zagrebu je isplaćeno 1,6 milijardi kuna pomoći u gospodarstvu za više od 27 tisuća poduzeća i obrta.

'Mi smo danas na razini zaposlenosti kao i prije krize, nešto je veći broj nezaposlenih jer nisu angažirani sezonski', kazao je premijer.

​Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić kazao je da se danas očekuje porast novooboljelih jer su gotovo testovi iz Psihijatrijske bolnice Sveti Ivan te iz samostana u Đakovu. U tom gradu s pojavilo još jedno žarište.

Davor Božinović, predsjednik Nacionalnog stožera Civilne zaštite kazao je kako suživot s virusom znači očekivati porast novooboljelih no kako će on biti manji ako se bude,mo pridržavali mjera. 'Sustav je postavljen tako da kada se pojavi žarište da vrlo brzo se izlazi na teren, love se kontakti i situacija se stavlja pod kontrolu. Primijetili smo da većina tih prvih slučajeva su bili uvezeni ali i oni koji su doveli do širenja virusa unutar zatvorenog prostora zato smo i donijeli mjeru o korištenji maski.

'Mjere neće trajato onako dugo kao u prvoj fazi jer sada moramo pokazati fleksibilnost i brze reakcije i kada je donošenje restriktivnih mjera, ali i onih u popuštanju', najavio je Božinović. Istaknuo je kako će navike ukupne populacije biti važne za jesen kada se očekuje slijedeći val širenja virusa. 'S tim se mora računati dok se ne nađe medicinsko rješenje', dodao je.

Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskoga sustava kazao je kako je do sada isplaćeno 5,3 milijarde kuna potpora, a kada se zuključe i doprinosi to je 7,6 milijardi kuna.

Podaci HZMO ga posebno raduju: S jučerašnjim i današnjim danom vratili smo se na razinu zaposlenosti u fazu prije koronakrize.

Imamo određen porast nezaposlenih no bilježimo konstantan pad broja nezaposlenih.

Današnja sjednica Vlade je u znaku ponovno probuđene epidemije koronavirusa. Tako su tome posvećene prve dvije točke dnevnog reda.

Na zatvorenom djelu sjednice Vlade su pak među ostalim točka koja se tiče pitanja je li zakon kojim su građanima u doba pandemije uvedene stroge mjere, u skladu s Ustavom.

Na zatvorenom djelu članovi Vlade čuti će i usmeno izvješće o iskorištenosti Europskih strukturnih i investicijskih fondova.